Vijesti / Društvo

vž kalendar

Sjećanje na Adolfa Režeka priznatog znanstvenika i profesora iz Varaždina

Sjećanje na Adolfa Režeka  priznatog znanstvenika i profesora iz Varaždina

Bio je član Američkog kemijskog društva, surađivao je s nobelovcem Vladimirom Prelogom, radio na projektima u Austriji i Češkoj.

4.6.1980. U 78. godini umro je Adolf Režek, znanstvenik, sveučilišni profesor. Rodio se u Varaždinu gdje je završio gimnaziju. Kemiju, fiziku i matematiku diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je redovni profesor medicinske kemije na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu, autor više od stotinu znanstvenih studija, članaka, monografija, udžbenika. Bio je član Američkog kemijskog društva, surađivao je s nobelovcem Vladimirom Prelogom, radio na projektima u Austriji i Češkoj.

4.6.1913. Odlukom županijskih vlasti dozvoljen je automobilski promet cestom od Varaždina preko Turčina do Varaždinskih toplica. Cestu za Toplice koja se u Turčinu odvajala od Kraljevske ceste Varaždin - Zagreb dao je sagraditi 1857.godine varaždinski podžupan Ognjoslav Utješinović.

4.6.1860. Kraljevsko hrvatsko-slavonsko namjesništvo donijelo je odluku o financiranju popravka stare varaždinske školske pavlinske crkve, današnje katedrale. Na crkvi su obavljani zidarski, stolarski, staklarski, bojadiserski i bravarski radovi.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video