Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan godine 1931. utemeljen je nogometni klub Slavija

Na današnji dan godine 1931. utemeljen je nogometni klub Slavija
Ilustracija

U prvoj ligi natjecao se sedam godina kasnije...

3.6.1931. Utemeljen je u varaždinu nogometni klub „Slavija“, koji se u sezoni 1938./39. natjecao u prvoj ligi i osvojio 12. mjesto. „Slavija“ je igrala i u hrvatskom prvenstvu 1940. / 41. godine kada je prvak bio splitski „Hajduk“, ispred zagrebačkih klubova „Concordije“ i HAŠK – a. Varaždinci su bili šesti.

3.6.1886. U 75. godini umro je Eduard Brajer, novinar i jedan od najčitanijih austrijskih književnika. Brajer je rođen u Ludbregu, gimnaziju je pohađao u Varaždinu i Zagrebu, studirao je filozofiju i medicinu. U Beču i Pragu gdje je živio, pokrenuo je više listova. U književnosti česte su mu teme bile iz Hrvatske. Pisao je na njemačkom jeziku, a na hrvatski prevedene su mu pripovijesti „Hrvatica“ i „Tatari u Hrvatskoj i Dalmaciji“.

3.6.1854. Odlukom Bečke vlade ukinuta je Križevačka županija i cijelo područje, osim vrbovečkog kotara, pripojeno je Varaždinskoj županiji. Ovom reorganizacijom u Varaždinskoj županiji bila su tri slobodna kraljevska grada – Varaždin, Križevci i Koprivnica i trinaest kotara s ukupno 259.594 stanovnika. U središtu županije Varaždinu bilo je 8.607 građana.

3.6.1848. Umro je književnik i leksikograf Antun Rožić. Rodio se u Varaždinu, bio je ravnatelj učiteljske škole u Zagrebu. Od 1817. pa do smrti profesor je varaždinske gimnazije, ljetopisac i bibliotekar. Autor je latinističkih pjesama, kalendara, zemljopisnih priručnika, latinske gramatike za Hrvatski te rječnika latinsko-hrvatsko-njemačkog jezika i latinsko-hrvatsko-njemačko-mađarskog rječnika.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video