Vijesti / Društvo

Grad Varaždinske Toplice

Svoja kulinarska znanja u centru Varaždinskih Toplica prikazalo šest udruga! Izabran je najbolji kotlić ovogodišnjeg Aquafesta

Svoja kulinarska znanja u centru Varaždinskih Toplica prikazalo šest udruga! Izabran je najbolji kotlić ovogodišnjeg Aquafesta
Grad Varaždinske Toplice

Nakon rimskih vojnika i nimfa - kotlić!

Nezaobilazna kulinarska manifestacija održana je u centru Varaždinskih Toplica povodom 15. izdanja Aquafesta, tradicionalne manifestacije koja se održava u najvećim i najstarijim toplicama u Hrvatskoj. Najprije su defileom centrom Grada prošetali rimski vojnici i nimfe, a nastavljeno je s onom najslasnijim dijelom – natjecanjem u kuhanju kotlića.

Prilika je to bila da udruge i mještani Grada Varaždinske Toplice, ali i susjednih, prijateljskih mjesta pokažu svoje kulinarsko znanje, a na ovogodišnjem izdanju kuhanja „Kotlića”, natjecatelji su imali zadatak skuhati kotlić od divljači.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni ističe kako se natrag revitaliziralo kuhanje rimskog kotlića u Varaždinskim Toplicama, a svoje umijeće kuhanja pokazalo je 6 ekipa!

- Proglašavamo tri najbolja po okusu, vizualnom identitetu i kako su sljubili namirnice s ostalim sastojcima, ali prije svega fokus je na okusu koji donosi najveći broj bodova. Namirnice kojih nije bilo u Rimsko doba natjecatelji moraju izbjegavati, a koriste se začini koji su bili dostupni u ono vrijeme – naglasio je Crleni.

Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice grada Varaždinske Toplice također je bila jedna od članica žirija koji je birao najbolji kotlić.

- Žiri neće znati čiji kotlić isprobava, bit će u potpunosti nepristrano i pobijedit će svakako najbolji. Najboljima smo osigurali i tradicionalnu rimsku kuhaču - poručila je Husnjak.

Slijedeći zadane kriterije, najbolji „Kotlić” pripremila je Lovačka udruga Jelen Varaždinske Toplice, drugo mjesto osvojila je Udruga vinogradara i voćara sv. Martin Varaždinske Toplice, dok je udruga Biserna dolina Grešćevina osvojila treće mjesto.

Podsjetimo, Aquafest se nastavlja u nedjelju drugom utrkom Aqua Iasae Trail „Putevima rimskih legionara”.

Najnovije

Reci što misliš!