Vijesti / Društvo

rad mladog kipara

Vudrag je svoju skulpturu prodao za vrtoglavih 712.000 eura: 'Gospođa je odmah znala da je želi imati'

Vudrag je svoju skulpturu prodao za vrtoglavih 712.000 eura: 'Gospođa je odmah znala da je želi imati'
Robert Anic/Pixsell

Skulptura 'Željezna djeva' Nikole Vudraga na velikoj je dobrotvornoj aukciji u Poljskoj prodana za gotovo 712 tisuća eura.

Nezapamćen uspjeh umjetnika Nikole Vudraga ovog je vikenda odjeknuo cijelom Hrvatskom. Naime, jedan od radova mladog kipara – mrežasta skulptura "Željezna djeva" ili "Iron Maiden" na dobrotvornoj aukciji u organizaciji Zaklade Omenaa u Varšavi prodana je za gotovo 712 tisuća eura.

Pod nazivom “Great Emotions”, bila je to najveća i najprestižnija dobrotvorna manifestacija u Poljskoj, održana u Muzeju Kralja Jana III. u palači Wilanów da bi se prikupila sredstva za obrazovanje djece iz poljskih sirotišta, ukrajinske mladeži i nezbrinute djece u Gani.

Nikola Vudrag bio je pritom jedini inozemni umjetnik koji je pozvan da svoj rad ponudi na aukciji. Nakon što su se malo slegli početni dojmovi, Vudraga smo upitali zna li tko je kupac njegove "Željezne djeve"?

– Poslije aukcije na "after party brunchu" proveo sam lijepo vrijeme s parom koji je kupio skulpturu, predstavnicima tvrtke Panattoni development, koja investira u velike industrijske pogone. Iskreno me zanimalo jesu li moj rad kupili samo da bi donirali novac u humanitarne svrhe ili je zaista u pitanju bila moja skulptura. To sam ih i upitao, a gospođa Sylwia Dobrzycka kazala mi je da je skulpturu vidjela još prije tri tjedna, kada je bila izložena uoči aukcije, i odmah je znala da je mora imati – kazao nam je Vudrag, koji je bio, malo je reći, ugodno iznenađen cijenom koju je postigao njegov rad, ali iako od tog iznosa njemu neće ostati ništa, iskreno je oduševljen što će biti doniran za tako hvalevrijedan cilj.

– Cijeli iznos zaista ide u dobrotvorne svrhe i znam da je možda to neobično reći, ali najiskrenije mi je drago što je tako. Ni ja u vlastitoj mladosti, da tako kažem, nisam bio blagoslovljen, i kada sam vidio da sav taj novac odlazi djeci u sirotištima u Poljskoj, Ukrajini i Gani, zaista me to dirnulo – rekao nam je.

A inspiracija za njegovu "Željeznu djevu", otkrio nam je, bila je grčka kazališna maska.

– Zove se "Iron Maiden" ili "Željezna djeva", jer je to nekoć bila sprava za mučenje, a i ja sam nekoliko puta, zbog varenja takvih radova, završavao na hitnoj! Ona simbolizira personu, grčku izvedenicu maske za kazalište, jer svi mi nosimo neke maske – žene, muškarca, prijatelja, oca – uloge koje imamo u društvu. A ovo je bio pokušaj da te svoje maske učinimo malo transparentnijima i vidimo što se iza njih krije – zaključio je Vudrag. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.