Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN Rođen je Artur Takač, sportski djelatnik svjetskog glasa

NA DANAŠNJI DAN Rođen je Artur Takač, sportski djelatnik svjetskog glasa

Također, na današnji dan rođen je Josip Matković, koji je proglašen varaždinskim nogometašem 20. stoljeća.

9.6.1918. U Varaždinu je rođen Artur Takač, sportski djelatnik svjetskog ugleda. U rodnom gradu završio je gimnaziju, bavio se nogometom, atletikom, tenisom, plivanjem, skokovima u vodu, hokejom na ledu. Vodio je atletski savez, bio biran u razna tijela Atletske federacije Europe, od 1969. do 1973. godine bio je tehnički direktor Međunarodnog Olimpijskog odbora Juana Antonia Samarancha. Svoju bogatu sportsku zbirku poklonio je gradu Varaždinu za olimpijski muzej.

9.6.1853. Odlukom gradskih vlasti dotadašnja šestorazredna gimnazija dobila je još dva razreda – sedmi i osmi. U srpnju 1855. godine u varaždinskoj gimnaziji prvi se puta polagao ispit zrelosti – velika matura.

9.6.1912. U Ivancu se rodio Rudolf Rajter, skladatelj i glazbeni pedagog. Vodio je tamburaške orkestre za koje je pisao skladbe. Umro je 1969. godine. 

9.6.1931. U Sunji je rođen Josip Matković – Matki, varaždinski nogometaš i trener. Igračku karijeru počeo je 1949. godine u juniorskom sastavu «Tekstilca». Od 1951. godine standardni je prvotimac NK «Varteksa», u čijem je dresu tijekom 17 sezona odigrao rekordnih 376 utakmica. Iako je bio obrambeni igrač, postigao je čak 88 prvenstvenih pogodaka, bio kapetan  i vođa momčadi. Dobivao je brojne ponude od velikih klubova da dođe u njihove redove, ali nikada nije napustio Varaždin i NK «Varteks». U anketi za najboljeg varaždinskog nogometaša 20. stoljeća Josip Matković je proglašen varaždinskim «igračem stoljeća». Poslije igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu i dugo godina kao prvi trener uspješno je vodio najbolji sastav «Varteksa». Svojom skromnošću i ogromnim nogometnim znanjem stekao je brojne prijatelje i odgojio generacije odličnih nogometaša. Umro je u Varaždinu 30. studenoga 2005. godine.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video