Na području županije je 60.592 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Uzgoj jabuka, ekološki uzgoj svinja mangulica, revitalizacija
fazanerije te proizvodnja Varaždinskog bučinog ulja, djelatnosti
su kojima se bave obiteljska poljoprivredna gospodarstva i
tvrtke, koja su s ciljem promocije lokalno uzgojene i
proizvedene hrane te predstavljanja marljivih,
inovativnih poljoprivrednih
proizvođača obišli župan Varaždinske županije
Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec i
pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu dr.sc.
Dragutin Vincek.
– Gospodarstva koje smo danas obišli, dokaz su da na
ovom području imamo sve preduvjete za proizvodnju
vrhunskih poljoprivrednih proizvoda. Zato
kupujmo lokalno uzgojenu i proizvedenu hranu, kako bismo
pomagali našim proizvođačima, jačali lokalno gospodarstvo i
stvarali nova radna mjesta, čime ćemo
napraviti višestruku korist za sve u lancu – kazao je
župan Stričak.
Pročelnik Vincek je rekao kako kao Županija još uvijek ne
proizvodimo dovoljno hrane iz domaćih izvora, lokalnog porijekla
i prerade te smo, kao i cijela Hrvatska, ovisni o uvozu, iako
imamo velik broj registriranih OPG-a kojima Županija unatrag
pomaže bespovratnim novčanim potporama.
– Budući da je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima teško
dobiti financijsku iz EU-a zbog nedostatka vlastitog kapitala,
nedovoljnih kapaciteta ili niske razine kreditne sposobnosti,
pomažemo im županijskim potporama. Unatrag četiri
godine direktna županijska izdvajanja za poticanja ulaganja
u poljoprivredu, okrupnjavanje zemljišta, očuvanje tradicionalnih
proizvoda i usluga, iznose preko 16 milijuna kuna –pojasnio je.
Na području županije je 60.592 ha poljoprivrednog zemljišta, od
čega su 39.405,70 ha oranice, 10.454,10 ha livade i pašnjaci,
3.088,00 ha vinogradi, 729,10 ha voćnjaci te 6.915,10 ha
zapušteno poljoprivredno zemljišta.
Obitelj Peharda iz Ladanja Gornjeg jedna je od onih koji ima
voćnjake. Bave se uzgojem jabuka na cca. 10 hektara voćnjaka u
kojem je zasađeno 36.000 stabala sorti: Gala, Zlatni delišes,
Idared i Jonagold, a prosječni godišnji urod je 300 tona, 20 kg
po voćki u punoj rodnosti. Izvoze puno u Austriju gdje se od
njihovih jabuka radi koncentrat za sokove.
– Ekološka proizvodnja na području Županije bilježi stalni rast,
a trenutno je 36 subjekata upisanih u EKO registar, čija se
proizvodnja odvija na ukupno 686 ha, što je povećanje od 277% u
odnosu na 2015. godinu – navodi pročelnik pojašnjavajući
kako rascjepkanost parcela i zapušteno poljoprivredno
zemljište predstavljaju najveća ograničenja daljnjem rastu
poljoprivredne proizvodnje.
Ograničenje predstavlja i značajan pad broja goveda i svinja,
koji se u Županiji bilježi unatrag nekoliko godina. Unatoč tome,
tvrtka Ecoagro d.o.o. iz Nove Vesi Petrijanečke bavi se,
jedina u Hrvatskoj, ekološkim uzgojem svinja mangulica, stare
pasmine koja je imala veliku ulogu u hrvatskom stočarstvu gdje se
uzgaja više od stoljeće i pol, dosežući vrlo visoke cijene mesa
zbog svoje vrhunske kvalitete i pozitivnog kolesterola. Na
jedinstvenoj farmi u Hrvatskoj trenutno ima oko
stotinjak svinja, cijelo stado je upisano u matičnu
evidenciju, a ove svinje “bez kolesterola” hrane se isključivo
hranom iz vlastite i ekološke proizvodnje, pa će njihovi
proizvodi postizati vrlo visoku cijenu.
Ista tvrtka uložila je i u revitalizaciju fazanerije u
Petrijancu, a obzirom da je lovstvo oduvijek imalo važnu
ekonomsku ulogu na ovom području, župan, zamjenica i pročelnik
obišli su i fazaneriju, koja osim za prehrambene potrebe uz
de-lux oznaku, nudi i odrasle fazane za lov. Farma ima ISO i
HASAP certifikat, kapaciteta je 15.000 – 20.000 fazana, a
fazanerija se prostire na 21 hektar.
Osim što je poznat po lovstvu, varaždinski kraj regija je s
najvećom i najkvalitetnijom proizvodnjom proizvoda od buče, od
kojih je zasigurno najpoznatije Varaždinsko bučino ulje, koje
posljednjih godina redom osvaja najprestižnije nagrade diljem
Europe. Takvo je ono OPG-a Patrčević, koje je najboljim na
svijetu proglašeno 2020. godina na prestižnom svjetskom
natjecanju u Bruxellesu pa se obišla i uslužna uljara Patrčevič,
koja nudi toplo i hladno prešanje ulja, otkupljuje koštice
te prodaje bučino ulje i koštice. Imaju svoja 64 hektra obradive
površine, a s kooperantima ukupno 180, a proizvode oko 800 kg
suhih koštica po hektaru, pa se župan sa suradnicama upoznao i s
kompletnim proizvodnim procesom proizvodnje ulja.