U Šibeniku održan Eurodyssée forum, zastupljena i Varaždinska županija

Ovogodišnji Eurodyssée forum održan je u Šibeniku od 3. do 5. listopada, a među šezdesetak predstavnika regija članica, zastupljena je bila i Varaždinska županija, koja ovaj program provodi od 2006. godine.

Eurodyssée program je međuregionalni program razmjene mladih u dobi od 18 do 33 godine, koji omogućuje mladima da u razdoblju od tri do sedam mjeseci borave u nekoj od regija domaćina, s ciljem stjecanja profesionalnog iskustva, učenja jezika i upoznavanja kulturne i povijesne raznolikosti države u kojoj borave.

Program se provodi pod pokroviteljstvom Skupštine europskih regija.

Varaždinska županija članica je Skupštine europskih regija od 2001. godine, a Eurodyssée program provodi od 2006. godine.

Do sada je u njemu sudjelovalo 68 mladih ljudi, od čega je 29 boravilo vani, a 39 ih je primljeno.

Trenutno u Varaždinskoj županiji borave tri Španjolke, Andrea Caňamero, Andrea Aviles Torres i Foix Coral.

Forum se održava svake godine u drugoj regiji domaćinu, koji omogućuje da se koordinatori i predstavnici regija članica okupe na jednom mjestu s ciljem razmjene dosadašnjih iskustava i pripreme planova rada u sljedećih godinu dana.

Jedna od tema okupljanja ovogodišnjeg Foruma bila je rasprava o novom Statutu kojim će se jasnije regulirati prava i obveze svih strana uključenih u Program – Tehničkog tajništva, regija, poslodavaca i mladih.

Predstavljeni su i statistički pokazatelji.

U Programu sudjeluje najviše mladih u dobi od 24 do 26 godina, zatim od 27 do 29, te 30 do 32 godine, od čega 61 posto čine pripadnice ženskog spola i uglavnom se radi o mladima višeg stupnja obrazovanja (VSŠ i VŠS).

Novi planovi

Istaknuto je da treba jačati promociju i vidljivost Programa, te je dogovoreno da će se krenuti u redizajn službene Internet stranice Programa, putem koje se mladi i poslodavci prijavljuju, a regije koordiniraju razmjene, s obzirom da se financijska sredstva za provedbu osiguravaju iz regionalnih proračuna.

Regija domaćin dužna je pokriti troškove smještaja, jezičnog tečaja džeparca i prehrane.

Varaždinsku županiju predstavljala je Larisa Križan Breljak, privremena pročelnica za gospodarstvo, financije i europske poslove, ujedno i Eurodyssée koordinator.

Pozivaju se sve zainteresirane osobe, mlađe od 33 godine koje su završile s obrazovanjem, a još nemaju posao, da prate službene stranice Varaždinske županije na kojima se tijekom listopada očekuje objava javnog poziva za kandidate s područja Varaždinske županije.

Također, pozivaju se i svi poslodavci koji su zainteresirani za prijem mladih vježbenika iz inozemstva da se jave u resorni županijski odjel za provedbu Eurodyssée programa, putem e-maila – lkrizan@vzz.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije