Vijesti / Društvo

ODRŽIVI PROMET

Promjene u centru: Parkirna mjesta u Šenoinoj od četvrtka postaju biciklistička staza

Promjene u centru: Parkirna mjesta u Šenoinoj od četvrtka postaju biciklistička staza
Goran Štimec

Nije to jedina promjena, ima još odluka koje bi trebale biciklistima olakšati vožnju središtem grada.

Parkirna mjesta u Šenoinoj ulici u Varaždinu, njih 17, od ovoga četvrtka postaju dvosmjerna biciklistička staza. Najavio je to danas zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, najavljujući aktivnosti u sklopu aktualnog Tjedna mobilnosti. 

- Znam da će biti onih koji će negodovati jer se iz središta grada miče još parkirnih mjesta, ali ovo je bilo nužno napraviti. Upravo za taj dio grada dobivali smo najviše prigovora biciklista, koji su bili u prekršaju vraćajući se s placa u tome smjeru - objasnio je ovu odluku Marković.

Biciklistička traka i u Pavlinskoj

Nije to jedina promjena. Bicikli će dobiti i svoju traku u dijelu Pavlinske ulice od Šenoine do Preradovićeve, no bez micanja parkirnih mjesta.

- Tako da će se i tamo moći nesmetano voziti, a da nisu u prekršaju. To znači da će se od Korza biciklisti moći nesmetano voziti sve do Studentskog doma - kaže Marković. 

Dodao je da je Korzo zapravo jedini dio pješačke zone koji je zabranjen za vožnju biciklima, prema gradskim pravilnicima, ali i da će se to mijenjati. Naravno, to podrazumijeva vožnju brzinom pješaka. 

- Promijenit ćemo i to tako da ćemo dozvoliti promet biciklistima južnim dijelom Korza, od Franjevačkog trga pa Pavlinskom prema istoku - pojasnio je. 

Trg slobode će pričekati

Godinama se govori o zatvaranju Trg slobode odnosno pretvaranja tog dijela grada, od Cesarčeve do župne crkve uključujući i Ulicu Ankice Opolski. No taj potez će još pričekati.

- U planu je potpuno zatvaranje toga dijela grada, ali to je veliki zahvat. Potrebno je napraviti ozbiljan arhitektonski natječaj. Ne vjerujem da bi taj dio grada mogli zatvoriti za automobile prije 2025. godine - najavljuje zamjenik gradonačelnika.

Podzemna garaža na Banus placu

Naglašava Marković da on nije, kako je rekao, radikalni biciklist i da je gradska uprava svjesna da micanjem parkirnih mjesta - a to sada, zajedno s ranijim zatvaranjem onog njezinog dijela uz plac, iznosi gotovo 50 mjesta - stvara vidljiv manjak.

S jedne strane, kaže, nužno je da građani svaki za sebe mijenjaju prometne navike, no isto tako u planu je izgradnja podzemne garaže na Trgu bana Jelačića. Taj bi projekt trebao zadovoljiti potrebe za parkirnim mjestima u gradu, kažu u gradskoj upravi. No u ovoj fazi tek se o tome pregovara s koncesionarem. 

Potpisan sporazum usmjeren na održivu mobilnost

Miroslav Marković je danas također u ime Grada Varaždina potpisao Sporazum o posvećenosti gradova uvođenju i promicanju održivih praksi mobilnosti usvojenih u sklopu projekta CLIMASUM. 

- Potpisivanjem ove povelje, gradovi potvrđuju svoju posvećenost održivoj urbanoj mobilnosti, temeljem postojećih planova te implementirajući dodatne mjere za neprekidno poboljšanje prometnog sustava. Sporazum se odnosi na gradove i općine u Sloveniji, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini. Predstavlja, kao što i sam naziv sugerira, opredijeljenost jedinice lokalne samouprave na unaprjeđenje i promicanje održive urbane mobilnosti. S obzirom da Grad Varaždin već ima izrađen plan održive urbane mobilnosti, sporazum je samo dodatna stavka koja potkrjepljuje posvećenost Grada održivoj mobilnosti - poručuju iz Grada.

Grad od 2019. godine ima izrađen Održivi plan urbane mobilnosti (SUMP), napravljen u sklopu projekta Citywalk. On je ove godine ažuriran, a prema smjernicama sada potpisanog sporazuma, ponovo će se mijenjati. 

Program u sklopu Tjedna mobilnosti

Ove godine u sklopu Tjedna mobilnosti Grad organizira, s početkom u 9 sati, aktivnosti djece polaznika dječjih vrtića u Šenoinoj ulici, koja će toga dana biti zatvorena za promet. Aktivnostima će se pridružiti Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina. A u 10 sati slijedi otvorenje nove biciklističke staze. 

U službenom programu ove godine nema aktivnosti udruge Varaždinski biciklisti, no zamjenik gradonačelnika kaže da Grad dobro surađuje s tom udrugom, ali da se čini da su se članovi pomalo pasivizirali. Postoji mogućnost, dodaje, da udruga organizira takozvanu kritičnu masu, koju će Grad u tome slučaju podržati. 

Pet e-bicikala za komunalne redare

Svemu tome valja dodati i to da je Grad uz financijsku pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kupio pet električnih bicikala za potrebe komunalnih redara i drugih gradskih službenika. Oni će javnosti biti predstavljeni ove srijede. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.