Vijesti / Društvo

grad ludbreg

Projekt energetske obnove dvorca Batthyany prošao prvu fazu

Projekt energetske obnove dvorca Batthyany prošao prvu fazu
Grad Ludbreg

Dobra vijest na Dan europske baštine...

Danas, 23. rujna, obilježava se Dan europske baštine. Prilika je to za slavljenje zajedničke kulturne baštine europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina. Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva u svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta. Ludbreg u registru RH ima upisanih čak 17 kulturnih dobara. Pod zaštitom je i dvorac Batthyany, a upravo ovih dana stigla je obavijest Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da je projekt energetske obnove dvorca prošao prvu fazu.

- U postupku smo valorizacije i izgledno je da će projekt proći. Njegova je vrijednost 2,7 milijuna eura i dodatan je iskorak u vođenju brige o očuvanju baštine. Financirali smo izradu projektno tehničke dokumentacije i u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom kandidirali na NPOO poziv s velikim izgledima da prođemo – kaže gradonačelnik Dubravko Bilić.

Kulturnu baštinu čine pokretna i nepokretna kulturna dobra od umjetničkog, povijesnoga, paleontološkog, arheološkoga, antropološkog i znanstvenog značaja. Arheološka nalazišta i arheološke zone, krajolici i njihovi dijelovi koji svjedoče o čovjekovoj prisutnosti u prostoru.

- Ponosni smo što smo prije nešto više od dvije godine u Ludbregu otvorili Arheološki park Iovia, jedan od najvažnijih i financijski najvećih projekata za Grad Ludbreg. To je za nas bio prvi veliki prijavljeni projekt koji je pretvorio ovaj grad u grad europskih projekata. Projekt je odobren u vrijednosti od gotovo 18 milijuna kuna. Važnost projekta je s druge strane neprocjenjiva jer time aktiviramo sve svoje turističke i gospodarske potencijale i prezentiramo Ludbreg kao jedno bogato mjesto. Kroz brojne eksponate i korištenjem multimedijskih tehnologija u Arheološkom parku posjetitelji mogu doživjeti rimsko doba u njegovoj punini, a kroz interpretacijski centar posjetiteljima je omogućeno aktivno razumijevanje svega što je pronađeno. Tu su i neki od vrlo važnih eksponata, a najpoznatiji je kostur rimskog vojnika iz 4. stoljeća na kojem je uspješno napravljen medicinski zahvat otvaranja lubanje – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

U lipnju 2021. godine osnovan je i Muzej Grada Ludbrega. Klasificiran je kao opći, regionalni muzej zavičajnog i kompleksnog tipa unutar kojeg se sabire, istražuje i prezentira materijalna i nematerijalna baština s područja Ludbrega. Muzejska djelatnost raspoređena je po ustrojbenim jedinicama – odjelima i zbirkama: Arheološki odjel, Etnografski odjel i Povijesna zbirka koja ima različite fondove. Muzejski odjeli i zbirke smješteni su u tri zgrade u gradu Ludbregu – Dvorac Batthyany, Arheološki park ‘Iovia’ te Bakina hiža i dedekov dvor.

- Kada govorimo o kulturnim dobrima ludbreškog kraja koja se nalaze u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske valja istaknuti da se radi o materijalnoj kulturnoj baštini, dakle o arheološkim lokalitetima, kulturno povijesnim cjelinama i nepokretnim kulturnim dobrima. Od arheoloških nalazišta tu je ono u vrtu Somogji, odnosno danas Arheološki park Iovia, gradina Štuk u Sigecu Ludbreškom, gradina Lipa-Katalena, arheološko nalazište u Poljancu gdje su pronađena rimska kola i drugi. U samom gradu Ludbregu pod zaštitom je dvorac Batthyany, Župna crkva Presvetog Trojstva i župni dvor, Spomenik palim braniteljima Domovinskog rata, Crkva Žalosne Gospe, Memorijalno područje židovskog groblja te kulturno-povijesna cjelina grada Ludbrega, dakle cijelo područje oko crkve, trga te dvorca – objašnjava Jelena Koprek, voditeljica Muzeja grada Ludbrega.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video