Vijesti / Društvo

ministarstvo prostornog uređenja

Pobuna planinara: Vlada želi planinarske domove uzeti planinarima i darovati ih županijama

Pobuna planinara: Vlada želi planinarske domove uzeti planinarima i darovati ih županijama
U zagrljaju Planina by Zoran Stanko

Od 47 planinarskih domova i kuća koje se nalaze na zemljištu u vlasništvu RH, s njih 46 formalno ili neformalno upravljaju planinarske udruge.

Planinarska zajednica ovih se dana u Hrvatskoj diže na noge, a povod za uzbunu je novi Prijedlog zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske kojim je predviđeno da se planinarski domovi daruju županijama, piše danas Večernji list.

Početkom rujna na svjetlo dana i javno e-Savjetovanje iznijelo ga je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine RH.

Ako i samo povremeno provodite vrijeme u planinama, članak 16. u tom prijedlogu ne sluti na dobro. Njime bi se planinarski domovi smješteni na državnim i županijskim zemljištima dali na upravljanje javnim ustanovama i županijama bez ikakvih ingerencija planinarskih društava i Hrvatskog planinarskog saveza, iako su planinari i njihova društva jedini koji su se proteklih sedam desetljeća brinuli o tim objektima.

Oni u ovom Prijedlogu zakona uopće ne postoje. Prođe li on, planinarski domovi predali bi se na upravljanje parkovima prirode i nacionalnim parkovima, dakle institucijama koje nemaju gotovo nikakvog iskustva u vođenju takvih objekata. Štoviše, u slučajevima gdje se to već dogodilo vidljivo je njihovo ozbiljno nesnalaženje u ulozi “domaćina" planinarskih domova.

Od 100-tinjak planinarskih domova i kuća (kuće se otvaraju po dogovoru, dok domovi uglavnom imaju redovito radno vrijeme) nešto manje od pola njih na državnom je zemljištu, dakle u nacionalnim parkovima ili parkovima prirode.

Od 47 planinarskih domova i kuća koje se nalaze na zemljištu u vlasništvu RH, s njih 46 formalno ili neformalno upravljaju planinarske udruge, članice Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), piše Večernji list.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video