Bojanka sadržava proizvode koji su simboli poljoprivrede varaždinskoga kraja.
Varaždinska županija je osmislila te provela zanimljiv i projekt,
a to je izrada edukativne bojanke naziva “Okusi i mirisi
Varaždinske županije”.
Bojanka je tiskana u 2 tisuće primjeraka, a prvih pedeset komada
danas je podijeljeno u dječjem vrtiću u Donjem Kučanu.
Podjeli bojanki nazočili su i zamjenica župana Silvija
Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i
ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek,
autorica bojanke Ivana Mikulec, ravnateljica
Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak te
Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog
saveza.
– Županija ima dugu i bogatu tradiciju proizvodnje
poljoprivrednih proizvoda i pripreme prehrambenih proizvoda
zaštićenih na nacionalnom ili europskom nivou. Da sve ne bi
ostalo samo na zaštiti, bitno je odraditi prijenos tih
tradicionalnih proizvoda i pokazati određena znanja i
vještine koje su potrebne kod njihove pripreme. Upravo
iz tih osnova mi smo krenuli u projekt izrade bojanki “Okusi i
mirisi Varaždinske županije” kako bismo na edukativan način sve
te naše tradicionalne proizvode i autohtone pasmine približili
našim najmlađima, a sve u cilju poticanja zdravih životnih
navika – rekla je zamjenica župana, dok je autorica bojanke
Ivana Mikulec naznačila kako bojanka
sadrži ilustracije i zadatke vezane uz pojedine
proizvode, zadatke namijenjene djeci predškolske dobi osmišljene
tako da djeci budu zanimljivi, ali i edukativni.
– Bojanka sadržava proizvode koji su simboli poljoprivrede
varaždinskoga kraja, a to su varaždinsko zelje, bučino ulje i
buča, ludbreški hren, varaždinski klipič, šemovečka kelešica,
kućanski koščičjak, trnovečka makovnjača, vidovečki gibanek, a tu
su i naše autohtone životinje zagorski puran, siva pčela i kokoš
hrvatica – rekla je Mikulec.
Mališani su danas mogli uživati i u radionici izrade varaždinskog
klipiča, a u pripremi im je pomogao Damir
Crleni.
– Veseli me da kao Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara
Varaždinske županije, a povodom jučerašnjeg Svjetskog dana kuhara
možemo sudjelovati u ovim radionicama koje se tradicionalno
održavaju svake godine. Pripremili smo radionicu izrade
varaždinskog klipiča iz dva razloga. Prije svega, da djeca
se upoznaju s varaždinskim klipičem, da kolegice
kuharice promoviraju našu struku da možda dobijemo u budućnosti
nove mlade kuhare i da kroz ovakve radionice budu što bliže našim
domaćim, autohtonim proizvodima i namirnicama – istaknuo
je Crleni.
Ravnateljica Jasenka Husnjak zahvalila se na
ovoj vrijednoj donaciji istaknuvši izuzetno dobru suradnju s
Varaždinskom županijom.