OPG Štefanec ima voćnjak bazge koji se prostire na gotovo jedan hektar, a šampionski proizvod od bobica bazge je čak četiri godine bio u octenoj fermentaciji.
Varaždinska županija ima još jednog šampiona. Ocat od bobica
bazge OPG-a Štefanec iz Maruševca proglašen je šampionom u
kategoriji octova na 3. ocjenjivanju prehrambenih proizvoda
prerade biljnog podrijetla u sklopu 7. Sajma zimnice i autohtonih
proizvoda održanog u Zagrebu.
Uz to su proizvođači iz županije osvojili još tri zlata, dva
srebra i četiri bronce.
– Doista veseli još jedan uspjeh naših poljoprivrednih
proizvođača. Upućujemo čestitke OPG-u Štefanec, koji se devetu
godinu bave uzgojem bazge te od njezinih cvjetova i bobica
proizvode različite proizvode.
Ocat od bazginih bobica doista je specifičan proizvod, a njegova
kvaliteta sada je potvrđena i na nacionalnoj razini. Čestitke
upućujemo i svim ostalim proizvođačima koji su osvojili čak devet
medalja – istaknuli su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica
Silvija Zagorec.
OPG Štefanec ima voćnjak bazge koji se prostire na gotovo jedan
hektar, a šampionski proizvod od bobica bazge je čak četiri
godine bio u octenoj fermentaciji.
Dvije zlatne medalje za naribani ludbreški hren te ludbreški hren
s jabukom osvojila je Agro Altera, dok se zlatom za šljivovicu i
srebrom za pelinkovac okitio OPG Levak Renata. Srebrnu medalju za
orahovac s medom te brončane medalje za višnjevac s medom i
medicu osvojio je OPG Namjesnik Mladen.
Bronce su još osvojili OPG Vinceljak Ankica za domaći liker od
limuna te OPG Bajnski dvori za domaći jabučni ocat.
Manifestaciju Sajam zimnice i autohtonih proizvoda na Europskom
trgu u Zagrebu organizirali su Ministarstvo poljoprivrede i Grad
Zagreb. U stručnom povjerenstvu za ocjenjivanje sudjelovali su
profesori s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Agronomskog
fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te djelatnici Uprave koji se bave
preradama proizvoda biljnog podrijetla.
Ocijenjeno je 115 uzoraka u 9 kategorija, a u svakoj od njih
proglašen je šampionski proizvod te dodijeljene medalje i
priznanja.