Varaždinska heljda je nakon osam godina upisana na sortnu listu Republike Hrvatske.
Na oranicama OPG-a Pocedulić u Kučanu Gornjem danas je upriličena
žetva varaždinske heljde, čime je proslavljen veliki uspjeh.
Varaždinska heljda je nakon osam godina upisana na sortnu listu
Republike Hrvatske, a time je postala čuvana sorta na nacionalnoj
razini.
– Ovo je značajan dan, ne samo zato što su žetva i ubiranje
plodova završetak cjelokupnog ciklusa u proizvodnji, nego smo
varaždinsku heljdu uspjeli upisati na nacionalnu sortnu listu. Do
ovog uspjeha došli smo u suradnji s našim poljoprivrednim
proizvođačima, OPG-om Pocedulić i Varaždinskom županijom. Sama
procedura je doista dugo trajala, ali bili smo uporni, prikupili
smo svu potrebnu dokumentaciju i ispunili sve potrebne zakonske
uvjete. Smatramo da je ovo jako bitno, jer u svim postupcima
proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenim proizvoda trebamo
prije svega očuvati svoje domaće, autohtone proizvode. Sada naši
proizvođači imaju domaću sortu, varaždinsku heljdu i upravo od
nje mogu proizvoditi svoje prehrambene proizvode – istaknula je
Mara Bogović, voditeljica Uprave za stručnu podršku razvoju
poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede.
Proizvodnja varaždinske heljde je upravo u Kučanu počela prije
više od 150 godina, a povijesni izvori otkrivaju da su
proizvođači iz toga kraja još 1864. godine u Zagrebu izlagali
heljdu i heljdino brašno.
– Upis na sortnu listu Republike Hrvatske je povijesni događaj i
sretni smo što tome svjedočimo. Pozivamo sve proizvođače koji
imaju interes za proizvodnju varaždinske heljde da se jave u
Varaždinsku županiju i Savjetodavnu službu te nabave domaću
sortu. Ujedno je Županija za sve zainteresirane pripremila
prigodnu brošuru o agrotehnici proizvodnje varaždinske heljde, od
sjemena i polja, pa sve do stola – rekao je dr. sc. Dragutin
Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni
razvoj Varaždinske županije.
Zadovoljstvo nije krila ni Tamara Pocedulić iz istoimenog OPG-a,
čija se cijela obitelj uzgojem varaždinske heljde bavi niz
godina, a od 2014. godine su bili u procesu certifikacije prve
hrvatske autohtone sorte heljde, varaždinske heljde.
– Godišnje sijemo 40 do 50 hektara, a heljdu prerađujemo u niz
proizvoda, varaždinsku ljuštenu heljdu, integralno brašno bez
glutena, integralni gris, heljdine pahuljice i krekere, za koje
smo lani dobili nagradu za najinovativniji proizvod. Najnoviji
proizvod je tjestenina od heljde. Imamo sve više kupaca. Kad smo
2015. godine prvi put predstavili svoje proizvode na jednoj
manifestaciji u Zagrebu, ljudi su bili sumnjičavi i ispitivali je
li to naše, gdje proizvodimo i nije li prepakirano iz Ukrajine.
Tako da svakome objašnjavamo da je to heljda koju sami sijemo i
svi proizvodi su djelo naših ruku. Vjerujem da će nakon upisa
varaždinske heljde na nacionalnu sortnu listu ljudi više
prepoznavati naše proizvode i više cijeniti ono što sami
proizvodimo – navela je Tamara Pocedulić.
Nakon varaždinskog zelja i ludbreškog hrena, varaždinska heljda
je treća čuvana sorta na nacionalnoj razini.
– Pozivam naše poljoprivredne proizvođače da se nam se jave,
registriraju i postanu čuvari ovih autohtonih sorti – pozvao je
dr. sc. Vincek.