Vijesti / Društvo

grad ivanec

Kristijan Petrović u Ivancu održao predavanje 'Mic po mic – povijest mačaka'

Kristijan Petrović u Ivancu održao predavanje 'Mic po mic – povijest mačaka'
Grad Ivanec

Posjetitelji su tako imali prilike doznati niz zanimljivosti o ovim čudesnim životinjama...

Varaždinski novinar i televizijski voditelj Kristijan Petrović u Muzeju planinarstva Ivanec u petak je, 9. veljače, održao zanimljivo predavanje o intrigantnoj povijesti mačaka, životinje koja u društvu ljudi korača već više od 10.000 godina. 

U predavanju naslovljenom „Mic po mic - povijest mačaka“, autor je uz mnoštvo zanimljivih crtica, slajdova te izvadaka iz autentičnih povijesnih izvora, svojim zanimljivim pripovjedačkim stilom posjetiteljima prikazao ulogu koju je ovu životinja imala u životu ljudi još od prapovijesti pa preko starog Egipta, Perzije, Fenikije, antičke Grčke i Rima, ranog i kasnog srednjeg vijeka pa sve do novog doba i suvremenosti. 

Posjetitelji su tako imali prilike doznati niz zanimljivosti o ovim čudesnim životinjama koje su u različitim povijesnim dobima i civilizacijama imale različit tretman – od svetih životinja u starome Egiptu, gdje je njihov izvoz izvan države bio zabranjen, a njihovo ubojstvo kažnjavalo se smrću, prekosrednjeg vijeka i inkvizicije, kada im se prišivala suradnja s vješticama, s kojima su dijelile lomaču, pa sve do novih vremena gdje se, primjerice, kip mačke nazvane Sevastopoljski Tom danas čuva u Kraljevskom muzeju u Londonu (a uz što je vezana zanimljiva priča).

Petrović se osvrnuo i na mačke u nordijskoj mitologiji, ali i na mačke u Japanu i islamu. Posebno poglavlje posvetio je i njihovu mjestu u filmskoj i glazbenoj umjetnosti te u književnosti, zatim, poznatim osobama koje su poznate kao ljubitelji mačaka, a osvrnuo se i na podatak da su ove životinje danas među najpopularnijim kućnim ljubimcima na svijetu, jer svaki peti stanovnik Zemlje posjeduje ljubimca koji mu prede u krilu. 

U ime domaćina, Muzeja planinarstva, gosta je pozdravila Ana Škriljevečki. Zanimljivo predavanje organizirao je i omogućio Grad Ivanec.

 
 
 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video