POPLAVE Međunarodna terenska vježba civilne zaštite ovog četvrtka u Varaždinu

Državna uprava za zaštitu i spašavanje organizira terensku vježbu civilne zaštite ‘IPA FLOODS Varaždin 2017.’, koja se provodi od 9. do 13. listopada na nekoliko lokacija u Varaždinskoj županiji.

Na događaju će biti prisutni strani i domaći promatrači koji će sve radne točke s prikazom rada operativnih snaga obići u četvrtak, 12. listopada, s početkom u 9 sati.

Igor Milić, kordinator projekta iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, rekao nam je nešto više o samom projektu.

– Cilj projekta je razvoj operativnih kapaciteta za pružanje međunarodne pomoći u slučaju poplava. Kroz taj projekat razvija se modul civilne zaštite što je zapravo operativni tim koji je opremljen i osposobljen za pružanje međunarodne pomoći. Kroz projekt su formirana 4 modula za obranu od poplava. Operativni timovi su iz sedam zemalja: Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Turske i Albanije. Osim spomenutih, sudjeluju i timovi iz Njemačke i Italije, a svi zajedno čine vježbenu skupinu – izjavio je koordinator Milić.

Vježbom će, nastavlja Milić, biti prezentirana obrana od poplava, prepumpavanje vode pumpama visokog kapaciteta, spašavanje iz poplavljenih kuća i medicinska potpora.

Uvježbavat će se spašavanje, evakuacija i zbrinjavanje ugroženih osoba i materijalnih dobara iz poplavama ugroženog područja te aktiviranje i mobilizacija međunarodnih operativnih snaga civilne zaštite kroz mehanizam Unije za civilnu zaštitu.

– Sutrašnju terensku vježbu na rijeci Dravi građani će moći promatrati s mosta. Naime, zbog velikog broj timova neće biti moći bliže doći do mjesta vježbe, no i s te će se lokacije sve dobro vidjeti. Bit će zanimljivo, tako da su pozvani svi – rekao je Milić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije