Gradonačelnik Novog Marofa podsjetio je i na dobre primjere kratkih lanaca opskrbe hranom za škole i bolnice.
U okviru 4. Hrvatskog ruralnog parlamenta i 19. Sajma zdrave
prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, koji su
održani u Šibeniku, Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora
održao je tematsku sjednicu posvećenu Strategiji “od polja do
stola” i kratkim lancima opskrbe hranom.
Predsjednica Odbora Marijana Petir istaknula je
da je Strategija usmjerena prema poticanju održivih praksi u
sektoru proizvodnje i prerade hrane, veleprodaje, maloprodaje,
ugostiteljstva i usluga prehrane, kako bi se smanjio utjecaj
prehrambenog sustava Europske unije nije na okoliš i klimu i
ojačala njegova otpornost.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala
je da je u koronakrizi dodatno iskazana potreba za kraćim lancima
opskrbe zbog sigurnosti opskrbe hranom, koja je kvalitetna,
svježa i domaća.
Član saborskog Odbora za poljoprivredu, gradonačelnik Novog
Marofa Siniša Jenkač podsjetio je kako je
Hrvatska jedna od tri države članice Unije s najčišćim okolišem i
vodom te najviše šumskih površina. Podsjetio je i na dobre
primjere kratkih lanaca opskrbe hranom za škole i bolnice.
– Posebno je važno ulagati u ruralna područja kroz sredstva
ministarstava i koliko god je moguće poticati proizvodnju na
malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koja s jedne
strane ostvaruju samozapošljavanje, a s druge proizvode ekološku
hranu. Stoga je priča “od polja do stola” najbolja priča. Ali da
bismo mogli iskoristiti situaciju i dobiti ekološki proizvod,
moramo voditi i računa o tome da je potrebno proizvesti dovoljnu
količinu, zadovoljiti potrebe tržišta – rekao je Jenkač.