RUŽIČASTA VRPCA Fotografija i baloni u znak sjećanja na umrle od raka dojke

Ispred Županijske palače u Varaždinu su u petak, 6. listopada 2017., u zrak pušteni ružičasti baloni u znak sjećanja na žene umrle od raka dojke iz Varaždinske županije, a ujedno je snimljena fotografija ‘Ružičasta vrpca’.

Puštanje balona i snimanje fotografije upriličeno je povodom Svjetskog dana ružičaste vrpce, nakon stručnog skupa ‘Prevencija, dijagnostika i liječenje raka dojke’ u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije, Opće bolnica Varaždin i Mammae kluba Varaždin.

Rak dojke je najčešće sijelo raka u žena, a u 2016. godini su od raka dojke u Varaždinskoj županiji umrle 43 žene, ali i jedan muškarac.

– U njihovu čast smo, nakon snimanja fotografije ‘Ružičaste vrpce’, u zrak pustili ružičaste balone – rekla je dr. Stipešević Rakamarić i zahvalila Krešimiru Geciju iz studija Gettzy Foto koji se odmah odazvao pozivu za snimanje zajedničke fotografije svih sudionika stručnog skupa, kao i zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivici Labašu na ustupljenim vatrogasnim ljestvama za potrebe snimanja. Ujedno je na dolasku zahvalila učenicima Medicinske škole Varaždin, Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin.

Cilj akcije jest podići svijest o važnosti preventivne zdravstvene zaštite.

– Važna je prevencija na svim razinama: od prakticiranja zdravog životnog stila koji uključuje redovnu fizičku aktivnost, pravilnu prehranu siromašnu životinjskim masnoćama, nekonzumaciju alkohola i nepušenje, preko provođenja samopregleda i liječničkih pregleda, pa do odaziva u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke – istaknula je mr. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Marija Hrašćanec, predsjednica Mammae kluba Varaždin, pozvala je žena da redovito obavljaju samopregled dojke.

– Na druge dijagnostičke metode se mora dugo čekati, a samopregled dojke ne stoji ništa, a ženi doista može spasiti život. Karcinom dojke je izlječiva bolest u gotovo 90 posto slučajeva, ali ako se na vrijeme otkrije – poručila je Marija Hrašćanec.

Zamjenik župana Tomislav Paljak je napomenuo da Varaždinska županija podržava ovu akciju, kao i sve druge kampanje kojima se želi razviti svijest o prevenciji malignih bolesti.

– Veliki broj naših sugrađana ima nekoga tko je obolio od raka dojke ili su pak čuli za oboljele. Ovdje smo da bismo skrenuli pozornost na činjenicu da se prije svega žene, ali i muškarci koji također obolijevaju od ove bolesti, moraju odazivati na preventivne preglede te da bismo ih pozvali da vode računa o svojem zdravlju – istaknuo je zamjenik Paljak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije