U hotelu 'Minerva' pripremljeno je čak 300 porcija sarme koje su se nudile na placu po simboličnoj cijeni od 10 kuna za porciju.
‘Bez zelja nema veselja‘, naziv je
humanitarne manifestacije koja je ove godine drugi puta održana
na varaždinskome placu, u organizaciji PPP Cafuk, Udruge kuhara
Varaždinske županije te Gradske tržnice.
U hotelu ‘Minerva’ pripremljeno je čak 300 porcija sarme
koje su se nudile na placu po simboličnoj cijeni od 10 kuna za
porciju. Koliko je ovo tradicionalno jelo popularno, govori
činjenica da se tražila porcija više jer sve su rasprodane u vrlo
kratkom vremenu.
Sarmu su posjetiteljima placa dijelili Marija
Cafuk iz PPP Cafuk te Damir
Crleni, predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije i
Kuharskog saveza RH.
– Sarma je pripremljena od našeg poznatog varaždinskog zelja. Ono
ima savitljiv list i lako se namata. Ovo je već naša dvanaesta
humanitarna akcija, druga ove godine. Nema ničeg boljeg za
ispuniti dušu, nego učiniti dobro djelo znajući da se
nekome pomoglo, je smo svjesni da ima nažalost puno ljudi koji si
u ovo blagdansko vrijeme ne mogu priuštiti mnogo, pa ni
sarmu – rekla je Marija Cafuk te zahvalila kuharima hotela
Minerve koji su bili zaduženi za pripremu.
Za 300 porcija sarme upotrijebljeno je 50 glavica
varaždinskog zelja, oko 25 kg mesa, te oko 3 – 4 kg suhog mesa. A
na koji ju je način najbolje pripremiti, savjetovao je Damir
Crleni:
– Upotrijebite dvije trećine svinjetine i jednu trećinu junetine.
Pomiješajte meso s rižom koju prethodno kratko prokuhajte.
Prodinstajte malo špeka i luka, dodajte češnjak i umiješajte u
meso kojemu zatim dodajte jaja i začine. Dobro promiješajte.
Listove zelja možete malo isplahnuti hladnom vodom te odvojiti
središnji dio hrpta. Sa sarmom možete kuhati domaće
kobasice, prsne vrške i malo suhog špeka. Sarme treba čvrsto
složiti u lonac, a prilikom kuhanja ne miješati već samo
povremeno protresti. Obavezno pripremite i zapršku, ali ne
previše jer bolje je kad je sarma rjeđa i kada ima više
umaka.
Humanitarcima se na placu pridružio i zamjenik gradonačelnika
Miroslav Marković koji je ovu prigodu iskoristio
kako bi pozvao sugrađane da u predstojećim danima ne zaborave na
potrebite jer nažalost mnogo je onih koji žive na rubu
siromaštva:
– Ovo je hvalevrijedna akcija i nadam se da će ljudi uživati u
dobroj sarmi, ali želio bih naglasiti i to da je ona danas
mnogima koji stoje u ovome redu, jedini obrok. Živimo u doba
obilja ali među nama ima ljudi koji su na granici siromaštva i u
ovo blagdansko vrijeme trebamo im se posvetiti. Grad je pokušao,
podigli smo božićnicu i cenzus, pokušavamo pomoći najugroženijim
socijalnim skupinama. Nažalost, trebalo bi se pomagati više,
država bi se trebala uključiti i nekim svojim mjerama. Ovo danas
je dobrodošlo, te pozivam sve da ovih dana pogledaju oko
sebe, pozdrave svoje susjede, zažele im sretan Božić i vide
je li nekome potrebna pomoć.
Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice
istaknuo je da će se prikupljena sredstva uložiti u kuharski
praktikum Gospodarske škole u Varaždinu, čiji su učenici i
profesori u prvoj akciji i sudjelovali u pripremi sarme:
– Kako je zadnji put bio veliki interes i mnogo je
zainteresiranih ostalo bez sarme, odlučili smo akciju ponoviti.
Vrlo rado sudjelujemo u humanitarnim akcijama, pogotovo s
ovako dobrim partnerima kao što su PPP Cafuk i Udruga kuhara. Uz
to, drago mi je i što možemo Varaždincima ponuditi finu sarmu po
simboličnoj cijeni.
Nakon ove, posljednje ovogodišnje manifestacije, iz Gradske
tržnice svim građanima žele sretan Božić, te uspješnu i zdravu
2022. godinu.