Gordana Foder sudjelovala na treningu za pružanje podrške migrantima u školama

U sklopu projekta ‘Potpora provedbi politike za integraciju migranata’ održan je 27. i 28. rujna u Rijeci trening ‘Pružanje psihosocijalne podrške učenicima – migrantima u obrazovnom sustavu’.

Trening je namijenjen psiholozima, pedagozima, ravnateljima i učiteljima koji rade ili se pretpostavlja da će raditi s djecom migrantima. Isti takav trening održat će se 4. i 5. listopada u Osijeku.

Na treningu u Rijeci sudjelovalo je dvadesetak prosvjetnih djelatnika, psihologa, pedagoga, učitelja i ravnatelja, uglavnom s istarskog područja, a Varaždin je predstavljala Gordana Foder, učiteljica razredne nastave iz IV. osnovne škole Varaždin koja i sama u razrednom odjelu radi s inojezičnom učenicom.

Prema podatcima, za trening u Osijek prijavljena je i jedna djelatnica iz Centra Tomislav Špoljar, tako da će Varaždin imati dvije educirane trenerice trenerima za pružanje psihosocijalne podrške učenicima – migrantima.

Prava migranata

Teme treninga u Rijeci i Osijeku su, kao prvo upoznavanje s pravima migranata, zatim: Prava djece migranata, strateški i provedbeni dokumenti u obrazovanju u RH, Specifične potrebe djece migranata, Psihološke posljedice ratnih trauma kod djece, Specifične poteškoće s kojima se susreću djeca migranti, Metode i tehnike rada sa školskom zajednicom, Komunikacija s roditeljima i uključenje u školsku zajednicu te mnoštvo vježbi i radionica.

Ovo su tek prvi u nizu od tri predviđena treninga različite tematike. Nakon ovih treninga za pružanje psihosocijalne podrške učenicima, održat će se dva dvodnevna treninga namijenjena za minimalno 40 djelatnika MZOS-a i AZZo-a o programiranju integrativnih sadržaja u obrazovnom sustavu, te provedba četiri, odnosno dva dvodnevna treninga o radu sa žrtvama trgovanja ljudima (ciljane skupine = 40 zaposlenika centara za socijalnu skrb i posebnih skrbnika za djecu bez pratnje, 40 djelatnika ustanova socijalne skrbi u koje su smještena ili se planira smještaj djece i mladih bez pratnje).

Više o projektu

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske predstavio je, 17. ožujka, projekt ‘Potpora provedbi politike za integraciju migranata’ u okviru Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2012. Projekt se provodi u suradnji s konzorcijem kojeg čine Wyg savjetovanje d.o.o. i Teched savjetodavne usluge d.o.o. Projekt financira Europska unija, a sufinancira Vlada republike Hrvatske Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Općeniti cilj projekta je razvoj sveobuhvatnog okvira za unapređenje provedbe, praćenja i mjerenje učinkovitosti mjera integrativne migracijske politike u Republici Hrvatskoj.

Svrha projekta je provedba potrebnih evaluacijskih i edukacijskih aktivnosti, te aktivnosti izrade, uspostave i testiranja web platforme za praćenje provedbe akcijskog plana za integraciju migranata kako bi se osiguralo unapređenje provedbe integrativnih mjera, praćenje provedbe istih, te stvorio prostor za vrednovanje učinka integrativne migracijske politike.

Trajanje projekta je 15 mjeseci, u periodu od 27. siječnja 2017. do 27. travnja 2018.godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije