'Povežimo sjever i jug Hrvatske', poručio je župan Anđelko Stričak...
Jedinstveni proizvodi Varaždinsko bučino ulje, Varaždinska
heljda, proizvodi na bazi ljekovitog bilja, med iz Varaždinske
županije, originalni suveniri te drugi proizvodi iz Varaždinske
županije prvi su put predstavljeni na jubilarnom 20.
Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog
poduzetništva u Dubrovniku. Dubrovčani i njihovi gosti će sve do
nedjelje, 27. ožujka, moći upoznati proizvode iz Varaždinske
županije, ali i njezinu turističku ponudu koju čine i bajkovite
Kuće za odmor s pričom.
Župan Anđelko Stričak je posebno istaknuo kvalitetu
proizvoda proizvođača iz Varaždinske županije.
– Sa zadovoljstvom mogu reći da Varaždinska županija ove godine
prvi puta sudjeluje na Mediteranskom sajmu, čija je posebnost to
što je specijaliziran za proizvode koji su danas sve traženiji
među potrošačima. Naši građani sve više kupuju hranu koja je
lokalno proizvedena i što manje tretirana. Upravo s takvim
proizvodima sudjeluju na 20. Mediteranskom sajmu i naši
proizvođači, a Varaždinska županija će ih i dalje u tome
podupirati. Također, koristim priliku da građane najjužnije
hrvatske županije, Dubrovačko-neretvanske, pozovem da obiđu našu
županiju, da posjete neke od naših poznatih manifestacija kao što
su Špancirfest, ludbreška Sveta nedjelja, Festival čipke u
Lepoglavi, Varaždinske barokne večeri, Zeljarijada, Dani vrganja
u Paki te da prenoće u kućama za odmor s pričom, obiđu i
degustiraju kod naših OPG-ova, odnosno da povežemo sjever i jug
Hrvatske – rekao je Stričak na otvorenju Sajma.
Na svečanosti otvorenja Sajma bila je i ministrica poljoprivrede
Marija Vučković koja se osvrnula na bogato kulturno, tradicijsko
i gastronomsko nasljeđe Republike Hrvatske.
– Ova manifestacija ima sjajnu, vrijednu i veliku budućnost.
Pitanje zelenih politika, zelene arhitekture, otpornosti na
klimatske promjene temeljna su pitanja 21. stoljeća. Možemo biti
zadovoljni i sretni što je naša domovina biološki raznolika,
očuvana i bogata mnoštvom vrijednih, kulturnih, tradicijskih te
gastronomskih nasljeđa koje trebamo ne samo čuvati, nego
nadograditi, unaprijediti uz pomoć inovacija – izjavila je
Vučković.
Voditelj Sajma mr.sc. Vedran Kraljević uručio je priznanje
20. Mediteranskog sajma, ‘Eko-oko’ županu Anđelku Stričaku, dok
je drugo ‘Eko-oko’ pripalo predsjedniku Hrvatske poljoprivredne
komore Mladenu Jakopoviću.
Uz domaćine iz Dubrovačko-neretvanske županije, pročelnika
Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Ivu Klaića i
pročelnicu Upravnog odjela za poslove župana i Županijske
skupštine Žaklinu Marević, na otvorenju Sajma bio je i naš
pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.
sc. Dragutin Vincek.
Od proizvođača iz Varaždinske županije, svoje proizvode u
Dubrovniku izlažu DOMED – obrt za pčelarstvo, OPG Kolenko, OPG
Amalka Vukelić, Vila Sunčica j.d.o.o., OPG Jakopović, OPG Andreja
Petrović, Mirjana Kocijan i Saperlot d.o.o.