5. Dani okusa varaždinskog kraja

FOTO Počinju 5. Dani okusa varaždinskog kraja, župan Anđelko Stričak: ‘Jedite zdravo, fino i domaće’

U periodu od 5. do 15. travanja će se različiti specijaliteti moći isprobati u restoranima Arabela, August ,Bedem, Bernarda, Garestin, Vila Toplissa, Zlatne Gorice, Verglec, Šanjek, Seoskog domaćinstva Grešna pilnica te hotela Varaždin, La'Gus, Minerva i Trakošćan.

Nakon dvije godine neodržavanja zbog koronavirusa opet počinje
manifestacija “Dani okusa varaždinskog kraja”, manifestacije koja
nudi uživanje u domaćim specijalitetima po pristupačnim cijenama.

Manifestaciju koja se ove godine održava po peti
puta, organizira Turistička zajednica Varaždinske županije,
a danas su je u restoranu August na varaždinskom placu najavili
župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, direktor Turističke
zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić
Morandini,  Maja Šimenc iz tvrtke Vall 042 koja je
izvršni  organizator manifestacije te Goran Jelušić iz
restorana August. Predstavljanju su nazočili i zamjenica župana
Silvija Zagorec te predstavnici restorana uključenih u ovu
manifestaciju, kao i  direktori Turističkih zajednica iz
Varaždinske županije.

Miran Bojanić Morandini je u uvodu naznačio kako će ljubitelji
dobre hrane doživjeti kuhinju varaždinskog kraja, pravo bogatstvo
i raznolikost jela koja se odlikuju s jednostavnošću pripreme,
ali i domišljatošću onih koji će ih pripremati.

– Radi se o menijima od tri slijeda jela spravljenih od
tradicijskih namirnica – rekao je Miran Bojanić Morandini.

Župan Stričak je pozvao sve ljubitelje gastronomije da posjete
ovih dana restorane te da jedu zdravo, fino i domaće.

– Turisti koji dolaze ovdje vole pogledati kulturne
znamenitosti i prirodne ljepote mjesta u koja dolaze, ali se
itekako žele upoznati i s našom tradicijom, običajima i
našom bogatom gastronomijom. Kada malo bolje pogledamo
stanje turizma u Republici Hrvatskoj, a kod toga je
najrelevantniji broj noćenja, upravo je 95 posto noćenja
ostvareno na Jadranu, a 2,5 posto noćenja u Zagrebu i okolici te
ostatak od 2,5 posto otpada na ostatak kontinenta. Prema ovim
brojevima vidimo kolike su mogućnosti za razvoj turizma i na
nama je da ga i dalje razvijamo i unaprijeđujemo – rekao je
župan.

Manifestacija će se odvijati od 5. do 15. travnja i
restorani su pripremili po dva tradicijska menija u
cjenovnom rangu od 105 i 145 kuna. 

Kako je naglasila Maja Šimenc radi se o promotivnim cijenama za
koju će se dobiti odlična i fina hrana, odnosno pravi
specijaliteti. 

– U Varaždinskoj županiji je 14 restorana uključeno u
ovogodišnje Dane okusa. Planiramo uz Dane okusa i knjigu
recepata, a nedavno je izdan katalog svih 125 sudionika u
nacionalnoj manifestaciji, a radi se o projektu kojeg radimo u
suradnji s turističkim zajednicama, no postoji mogućnost da se
pojedini objekti i sami uključe – napomenula je Maja Šimenc.

Restoran August je jedan od četrnaest koji će sudjelovati u
Danima okusa varaždinskog kraja.

– Mi smo pripremili vrlo zanimljiv meni po 105 i 145 kuna. U
jednom meniju imamo paštetu od pileće jetre, svinjski file u
omotaču od bučinih sjemenki, znači neka
tradicija, ječmeni kašoto s domaćim dimljenim sirom i
porilukom, za desert sočna pita od čokolade i jabuka. U drugom
meniju imamo krem juhu s povrćem s varaždinskog placa, s hajdinom
kašom, prženim špekom, tostiranim kruhom, za glavno jelo file
smuđa na pireu od mladog krumpira, pirjani grašak i krema od
maka, a za desert štrudla od mladih kopriva i svježeg sira. Vina
su iz Vinarije Kopjar iz naše
županije. Stoga  pozivam sve da dođu probati ove
nabrojene specijalitete i kod nas, ali  i u drugim
restoranima – rekao je Goran Jelušić iz restorana
August.

Dakle, u periodu od 5. do 15. travanja će se osim u restoranu
August različiti specijaliteti moći isprobati u restoranima
Arabela, Bedem, Bernarda, Garestin, Vila Toplissa, Zlatne Gorice,
Verglec, Šanjek, Seoskog domaćinstva Grešna pilnica, te hotela
Varaždin, La’Gus, Minerva i Trakošćan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije