općina trnovec bartolovečki

FOTO U sklopu projekta Vseživljenske veščine, učitelji iz Španjolske, Italije i Slovenije posjetili Trnovec

Gosti su odmah prionuli poslu i na zanimljivoj radionici učili kako se spravljaju trnovečka makovnjača i trepa koje nitko ne radi bolje od članica Trnovečkog srca...

Priča o trnovečkom makaču i trnovečkoj trepi ubuduće će se čuti
još dalje, a ova će ukusna autohtona jela svojim ukućanima uskoro
pripremati domaćice u Španjolskoj, Italiji i Sloveniji.

U ponedjeljak su, naime, u sklopu projekta Vseživljenske veščine
u Trnovec stigli učitelji i mentori upravo iz ovih triju država
te njihove kolege iz 1. osnovne škole Varaždin, a sve su ih
zajedno ugostile članice Udruge žena Trnovečko srce i općinska
načelnica Verica Vitković.

Gosti su odmah prionuli poslu i na zanimljivoj radionici učili
kako se spravljaju trnovečka makovnjača i trepa koje nitko ne
radi bolje od članica Trnovečkog srca, a sve se odvijalo pod
budnim okom učiteljice Verice Šilec iz varaždinske 1. OŠ koja je
najzaslužnija za ovu međunarodnu suradnju.

– Naša škola se uključila u međunarodni projekt Vseživljenske
veščine, a ja sam željela našim gostima pokazati kulturu i
tradiciju našeg malog mjesta Trnovca. Posebno smo poznati po
trnovečkoj makovnjači i po trnovečkoj trepi, a budući da je riječ
o posebnim kolačima, odnosno specijalitetima, smatrala sam da će
biti lijepo da naši goste vide i naše autohtone kolače. Ja ne bih
bila ja, srce me vuklo mojem rodnom kraju i ono što sam mogla
učiniti za svoje rodno mjesto je da dovedem goste k nama – kazala
je Šilec.

Da je Trnovec doista odličan početak boravka njihovih kolega u
Lijepoj našoj zaključila je ravnateljica 1. OŠ Karmen Hans
Jalšovec.

– Ideja je bila da naše goste upoznamo s našom lokalnom baštinom
i kulturom, pa smo na nagovor učiteljice Verice Šilec koja je
ponudila radionicu došli vidjeti tu trnovečku makovnjači i trepu.
Lijepo su nas primili i imat ćemo priliku naučiti kako se ti
proizvodi rade. Učitelji i mentori iz triju država ostaju u
Hrvatskoj do subote, realizirat ćemo radionice i u našoj školi,
organizirat ćemo i izlet na Plitvička jezera, upoznat će se i s
izradom licitarskog srca u Lepoglavi, a posjetit će i dvorac
Trakošćan, jedan od rariteta ovoga kraja – najavila je
ravnateljica Hans Jalšovec.

Predsjednica Udruge žena Trnovečko srce Marija Višnjić nije krila
zadovoljstvo što im se, nakon brojnih radionica organiziranim za
djecu i odrasle iz ovoga kraja, pružila prilika prezentirati
pripremu domaćih jela i gostima iz Španjolske, Italije i
Slovenije.

– Ovakva međunarodna suradnja puno nam znači. Često radimo
radionice naše poznate trnovečke makovnjače i potreptanog kolača,
a posjećujemo i brojne sajmove na kojima promoviramo naše
proizvode, no drago mi je da smo dobile i ovakvu priliku
prezentacije – kazala je Marija Višnjić te dodala da je njihov
cilj prenijeti svoja iskustva i znanje na mlađe generacije.

Želja je to i općinske načelnice Verice Vitković koja je ponosna
na članice Trnovečkog srca i sve ono što rade već dugi niz
godina, kako bi očuvale tradiciju i kulturnu baštinu trnovečkoga
kraja.

– Osobno mi je zadovoljstvo što smo danas ugostili učitelje i
mentore iz drugih zemalja, a naše domaćice su još jednom pokazale
ono što su nekad radile naše bake. Čuvaju tradiciju našega kraja
i u tome ih svesrdno podražavam kao načelnica, a Općina pomaže i
financijski i moralno koliko god je to u našoj mogućnosti.
Članice Trnovečkog srca maksimalno se trude da tu tradiciju
nastavimo i preko naših mladih, da se mladi učlane u udrugu i da
se ne zaboravi što je to trnovečki makač, što su domaći klipići i
domaći potreptani kolač – kazala je načelnica te dodala da je
riječ o hrani kojom su se nekad prehranjivali naši stari.

– Nekad nije bilo dovoljno mesa, nije bilo toliko povrća, ljudi
su držali krave, pa su imali mlijeko i sir, imali su brašno, mak
se doma uzgajao i sušio. Na razne su se načine snalazili da bi
mogli prehraniti svoju obitelj. Danas ima svega, ali ne smijemo
zaboraviti našu tradiciju, moramo je čuvati i njegovati i
prenositi na mlade generacije – istaknula je načelnica Vitković.

Gosti su iz Trnovca otišli iznimno zadovoljni jer su se, osim što
su naučili kako pripremati autohtona jela, upoznali i s
djelovanjem KUD-a Mak te životom trnovečke župe.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije