POGAĐA JETRU

Skoro trećina svinja u Hrvatskoj ima hepatitis E

Stručnjaci objasnili kako spriječiti prijenos zaraze na ljude...

Gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj prokužena je
hepatitisom E, na ljude se taj virus koji uzrokuje upalu
jetre, najčešće prenosi konzumacijom zaražene
hrane pa zato liječnici i veterinari građanima
savjetuju da svinjetinu dobro termički obrade.

“Radi suzbijanja hepatitisa E svinjetinu je nužno dobro termički
obraditi”, poručili su liječnici i veterinari u petak na
konferenciji za novinare u Hrvatskom veterinarskom institutu.

Na početku sezone roštiljanja građane podsjećaju da meso
trebaju dobro ispeći.

Virus hepatitisa E (HEV) je vrlo otporan virus koji se treba
inaktivirati. Meso se treba peći najmanje 30 minuta na 70
stupnjeva. Nakon pečenja na mesu ne smije biti vidljivih tragova
krvi i sukrvice. Svjetska zdravstvena organizacija godišnje
bilježi oko 20 milijuna infekcija hepatitisom E. Posljednjih
desetljeća raste broj zaraženih u Europi.

“Hepatitis E u Hrvatskoj često prolazi neprepoznato i
nedijagnosticirano jer je ovdje načelno blaga bolest koja ne
zahtijeva posebnu terapiju, a treba ga uvrstiti u diferencijalnu
dijagnozu kada se radi o oštećenju jetre. Poseban oprez potreban
je za imunosuprimirane bolesnike, kod kojih hepatitis E može
uzrokovati kroničnu bolest”, istaknula je pročelnica Odjela za
virusologiju Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”
Oktavija Đaković Rode.

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za
javno zdravstvo (HZJZ) Pavle Jeličić rekao je da je hepatitisom E
u Hrvatskoj zaraženo oko 10 posto veterinara, šumara i lovaca.
Ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta Boris Habrun ističe
da se istraživanjem hepatitisa E u životinja taj institut
sustavno bavi već 15 godina.

“U posljednje istraživanje bilo je uključeno više od 7000
životinja. Pretraženi su uzorci 14 životinjskih vrsta. Virus je
utvrđen kod domaćih i divljih svinja te samo kod jednog šumskog
miša”, kazala je predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog
veterinarskog instituta Lorena Jemeršić. Pritom je istaknula kako
zaražene svinje ne pokazuju simptome bolesti, pa se na farmama
zna dogoditi da se infekcija primijeti tek kad oboli farmer.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije