ZELJARIJADA Lani sarma bila dugačka 1.300 metara, ove godine ide novi rekord!

Jubilarna 20. Zeljarijada ove se godine održava u Vidovcu od 22. do 24. rujna. U bogatom trodnevnom programu posjetitelje očekuju poznati glazbeni izvođači, Sajam starih zanata i Gospodarski sajam, Međunarodna smotra folkora, ‘Zeljarske igre’, ‘Zeljarski kotlić’, Vidovečki gibanik, delicije od zelja i najduža sarma na svijetu.

Cijeli program pogledajte u poveznici u nastavku.

> ZELJARIJADA Kuhanje najduže sarme na svijetu, koncert Pejakovića, Škore…

Ova kulturna, gospodarska, zabavna i gastronomska manifestacija – ali koja ima i određeni znanstveni karakter, kako je naglasila Marija Cafuk, zamjenica predsjednice Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec – održat će se u dvorištu zgrade Općine Vidovec, treća je najposjećenija manifestacija u Varaždinskoj županiji. Svake je godine obiđe oko 15.000 posjetitelja, što znači da su ispred nje samo Špancirfest i Dani ludbreške Svete Nedjelje.

Naglasio je taj detalj varaždinski župan Radimir Čačić, najavljujući danas predstojeću Zeljarijadu.

Varaždinska županija pružila je financijsku podršku Zeljarijadi od 30.000 kuna, ali, rekao je Čačić, važno je poraditi i na marketinkim aktivnostima.

Tako je za sljedeću godinu najavio i predstavljanje Zeljarijade na glavnome zagrebačkom trgu.

Da je riječ o manifestaciji koja po važnosti prelazi okvire Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske govori i podatak o pokroviteljstvu Vlade Republike Hrvatske nad manifestacijom, naglasio je načelnik općine Vidovec Bruno Hranić.

Varaždinsko zelje prvi put se spominje u drugoj polovici 18. stoljeća, podsjetila je Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana.

Rekla je da je riječ o jednom od 13 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Varaždinske županije.

No, kako je naglasio Čačić, varaždinsko zelje je jedan od sedam prozi proizvoda u Hrvatskoj koji nose oznaku izvornosti, koja je najviša vrsta certificaranja koja se može dobiti u Europskoj uniji.

Zelje se, iznio je Čačić brojke, u Varaždinskoj županiji uzgaja na oko tisuću hektara i ima oko 40 milijuna kuna vrijednosti godišnje proizvodnje.

Zeljarijada je poznata i po tome što svake godine obori svjetski rekord u duljini pripravljene sarme. Tako bi moglo biti i ove godine.

– Sarma je dugačka oko 1.300 metara, nastojat ćemo da ove godine bude i koji metar više – najavio je novi rekord Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Konferenciji za novinare prisustvovali su također i predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec Silvija Zagorec i predsjednik KUD-a Vidovec Tomo Svačko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije