Za projekt Elektrostrojarske škole odobreno skoro milijun kuna iz EU fonda!

Projekt Elektrostrojarske škole pod nazivom ‘Pametno (za)radi za svoju održivu budućnost – integrativno poučavanje financijske i drugih pismenosti’ je uspješno prošao fazu procjene kvalitete te je odobren za financiranje u okviru Europskog socijalnog fonda u iznosu od 995.527,69 kuna.

Osnovna svrha projekta je unaprijediti kapacitete i međusektorsku suradnju Elektrostrojarske škole i Osnovne škole Tužno za integrativno poučavanje financijske i drugih pismenosti u okviru školskog kurikuluma.

Projektni partneri su Osnova škola Tužno, Mari d.o.o. (tvrtka iz Varaždina čija je osnovna djelatnost pružanje kompletnog paketa usluga s područja računovodstva, poreznog i kreditnog savjetovanja te izrade ekonomskih i financijskih analiza/izvještaja), SVIMA (udruga sa sveobuhvatnim iskustvom u razvoju programa za jačanje ključnih kompetencija djece i mladih u okviru izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja/neformalnog obrazovanja).

Na temelju međusektorske suradnje, u okviru projekta razradit će se i pilotirati novi kurikulum s (radnim) nazivom ‘Pametno (za)radi za svoju održivu budućnost’ za obrazovne cikluse od IV. razreda osnovne škole do I. razreda srednje škole.

Novi kurikulum bit će zasnovan na integrativnom poučavanju financijske pismenosti s elementima: čitalačke pismenosti, medijske pismenosti te prirodoslovne pismenosti kroz poveznicu s elementima održivog razvoja (energetska učinkovitost, uštede u kućanstvu, racionalno postupanje s otpadom, uporaba iskorištenih materijala, održivi izvori energije, pametni gradovi/pametne lokalne zajednice, zeleno gospodarstvo/cirkularna ekonomija i slično).

Prije same razrade novog kurikuluma, nastavno osoblje Elektrostrojarske škole i Osnovne škole Tužno unaprijedit će svoje kompetencije.

Za potrebe izvedbe novog kurikuluma, ciljano će se izraditi i nastavni materijali u e-obliku te Otvoreni digitalni repozitorij koji će omogućiti sustavno upravljanje objavljivanja, pristupa i pohrane nastavnih e-materijala i radova učenika.

U zadnjoj fazi provedbe projekta, novi kurikulum pilotirat će se na sljedeće načine: u Elektrostrojarskoj školi kroz pilot-fakultativni predmet za učenike I. razreda srednje škole; u Osnovnoj školi Tužno kroz izvannastavne aktivnosti za učenike od IV.-VIII. razreda osnovne škole; putem terenske/iskustvene nastave na otoke Visu koja će biti organizirana za učenike Elektrostrojarske škole i Osnovne škole Tužno – izvedba iste nastave bit će zasnovana na međusektorskoj suradnji i konkretnim primjerima održivog razvoja otoka Visa (u poučavanju će sudjelovati stručnjaci iz udruge SVIMA , Mari d.o.o. te članovi lokalne zajednice otoka Visa); za učenike ostalih osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije u okviru aktivnosti ‘Centra izvrsnosti Varaždinske županije za hrvatski jezik’ koji djeluje u Elektrostrojarskoj školi – kroz ciljane radionica analize i mini-produkcije TV reklama za financijske/bankarske proizvode i usluge ‘Osmisli svoju (protu)reklamu’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije