AUTOHTONI KOLAČ

TAJNA VIDOVEČKOG GIBANIKA ‘Pričesti, krizme i rođendani bez gibanika ne mogu proći!’

Kvaliteta ovoga tradicionalnog težačkog jela leži u domaćim namirnicama.

Otkako je 2014. godine, zahvaljujući članicama Udruge
žena Općine Vidovec
, zaštićen jamstvenim žigom pri
Zavodu za intelektualno vlasništvo, vidovečki gibanik postao
je jedan od promotora vidovečkog kraja. Riječ je o tradicionalnom
težačkom jelu čija kvaliteta je upravo u domaćim namirnicama i
višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji vidovečkog kraja.

– I dan danas nastojimo raditi s domaćim namirnicama, od
sira, mlijeka, putra te hajdinog brašna. Sama priprema je dosta
zahtjevna jer se gibalo treba pripremiti, žemlje treba prethodno
umočiti u mlijeko, tako da je samo gibalo dosta rijetke
strukture. Nakon toga unutra se stavlja i gris, tikva, sol i
šećer u omjeru koji kako kome odgovara i tu je onda tajna i da li
je dobar, bolji ili najbolji. U vidovečkim kuhinjama taj se kolač
još uvijek često sprema jer sve svečanosti, kao što su pričesti,
krizme i rođendani bez gibanika ne mogu proći. Jamstveni žig koji
smo dobili nam je ponos te ujedno i obveza da i dalje čuvamo i
promoviramo naš gibanik – objasnila je predsjednica Udruge žena
Općine Vidovec Ivanka Lonjak.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je
kako je upravo Općina bila inicijator zaštite vidovečkog
gibanika.

– U Udruzi žena našli smo jako dobrog partnera i stvarno možemo
biti ponosni na ovaj naš kolač. Ono što nam slijedi je i njegova
prezentacija izvan granica naše države. Današnja pak prezentacija
dobra je prilika da se ljudi iz Varaždinske županije upoznaju s
načinom izrade vidovečkog gibanika. Važnost ovakve prezentacije
ove je godine prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje je
radionice i predstavljanja vidovečkog gibanika sufinanciralo sa
20 tisuća kuna – istaknuo je načelnik Hranić otkrivši kako u
posljednje vrijeme dobivaju sve više upita od ugostitelja diljem
Varaždinske županije koji bi vidovečki gibanik htjeli uvrstiti u
ponudu svojih restorana, što je značajna i pozitivna stvar kako
za Udrugu, tako i za sam kolač.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija
Zagorec
izrazila je zadovoljstvo što je još jedan
zaštićeni proizvod Varaždinske županije našao svoj put prema
ljubiteljima tradicije i kvalitetne gastronomije.

– Iznimno mi je drago i pričinja mi veliko zadovoljstvo da danas
ovdje imamo prezentaciju vidovečkog gibanika jer je to još jedan
proizvod u nizu koji podiže i daje dodatnu vrijednost
gastronomiji Varaždinske županije. Županija organizacijski i
financijski podupire zaštićene proizvode, a kao što nam je
poznato, upravo iz općine Vidovec imamo zaštićeno i varaždinsko
zelje oznakom izvornosti na nivou Europske unije  – izjavila
je zamjenica župana Zagorec.

Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc.
Dragutin Vincek
najavio je kako bi do kraja godine
svjetlo dana mogla ugledati i monografija posvećena upravo
vidovečkom gibaniku.

– Izrada monografije u završnoj je fazi i nadam se da će krajem
godine biti i njena promocija, čime bi se šira javnost mogla
upoznati s povijesnim značajem ovog kolača – rekao je pročelnik
Vincek, naglasivši kako se javnost posljednjih godina sve više
okreće kvalitetnim domaćim, tradicionalnim proizvodima ponukani
ponukani različitom proizvodima čije deklaracije ne odgovaraju
kvaliteti proizvoda.

– Stoga, Varaždinska županija ulaže napore u prepoznatljivost
kvalitete svojih zaštićenih proizvoda, a na tragu smo i toga da
sljedeći zaštićeni proizvod na europskoj razini bude kučanski
koščičjak – najavio je Vincek.

Podršku predstavljanju vidovečkog gibanika dao je i župan
Varaždinske županije Anđelko Stričak, zatim
članice Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine
Kučana i Zbelave “Hajdina”,
dok su atmosferu kroz pjesmu
i ples dodatno podigli i tamburaši KUD-a
Hajdina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije