VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN Rođena je Nina Lipljin, sveučilišna nastavnica i znanstvenica

Nina Lipljin je, zajedno sa suprugom Tomislavom, bila aktivna u društvenom i kulturnom životu Varaždina.

29.7.1462. Godišnji varaždinski Jakobovski sajam odlukom grofa Jana Vitovca počinjao je 29. srpnja i trajao osam dana. Sajam se održavao na prostoru zvanom Ciglenica, izvan gradskih zidina. U Sajmenim danima trgovci, obrtnici i ostali mogli su prodavati robu bez plaćanja tridesetina, mitničarine i drugih daća.

29.7.1882. Na sjednici varaždinskog Gradskog zastupstva prihvaćena je odluka o plaćama gradskih namještenika. Prvom senatoru određena je godišnja plaća od 1.300 forinti i 200 forinti za stanarinu, drugi senator primao je 1.000 forinti i 200 za stanarinu, ravnatelj gradske bolnice 600 forinti i imao je
besplatan stan, gradskom šumaru plaća je bila 700 forinti, veterinaru 400 forinti, dok je gradska primalja dobila 150 forinti godišnje.

29.7.1943. U Starom Golubovcu rođena je Nina Lipljin, znanstvenica, sveučilišna nastavnica i docentica na
Fakultetu organizacije i informatike. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Varaždinu, a Ekonomski fakultet diplomirala je na Zagrebačkom sveučilištu, gdje je 1992. godine doktorirala. Autorica je brojnih znanstvenih radova s područja informatičkih znanosti, a kao profesorica bila omiljena i poštovana među studentima. Nina Lipljin djelovala je u kulturnom i društvenom životu Varaždina, zajedno sa suprugom Tomislavom Lipljinom,
poznatim hrvatskim glumcem,  proputovala je mnogim kontinentima o čemu je govorila na javnim  predavanjima. Bila je članica Družbe hrvatskog zmaja kao zmajica starogolubovečka. Nina Lipljin umrla je 9. travnja 2014. godine.

29.7.1962. U Varaždinskim Toplicama svečano je otvoren kompletno uređen muzej u četiri prostorije prizemlja
topličkog starog grada. Na 130 četvorna metra izložene su arheološke zbirke, balneološka, kulturno-historijska zbirka s dokumentima i materijalima o općini.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije