U kuharici su kroz dvadesetak recepata predstavljena jela s hrenom u svim varijantama.
Ludbreški hren je ljut, osvježavajući i jako zdrav, a odlično se
slaže sa svim vrstama mesa, prija uz ribu, oplemeni svaku salatu
i odličan je čak i u smoothieju. Upravo to je u svojoj knjizi
recepata “Ludbreški hren” pokazao profesionalni kuhar, chef Damir
Crleni. Kuharica je izdana u nakladi Varaždinske županije i
sunakladi Grada Ludbrega, a u njoj su kroz dvadesetak recepata
predstavljena jela s hrenom u svim varijantama.
– U kuharici smo pokušali hren upotrijebiti s raznim vrstama mesa
i riba, prije svega kuhana i pečena jela. Radili smo
vegetarijanska jela s povrćem, što pržena, što pohana, a i
nekoliko vrsti salata u koje smo stavljali ciklu i hren. Obično
je u ukiseljenu ciklu išlo malo hrena, a mi smo to još povezali s
dimljenim sirom. Radili smo hladna predjela s hrenom. Kuhali smo
goveđi jezik, obraze, pa smo ostavili da se to stvrdne kao
hladetina, pa smo unutra ribali hren. Radili smo svinjski filet s
borovnicama i brusnicama, te dva deserta koja se spajaju s
hrenom. To su pohane jabuke i štrudla – rekao je autor kuharice
Damir Crleni.
Gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić naglasio je važnost
tradicije u proizvodnji hrena.
– Hren je oduvijek bio tradicija ovoga kraja i on ima jednu svoju
osobinu koja nas podsjeća koliko je život složen, koliko je
slojevit, koliko može biti težak, trpak, gorak i ljut, ali isto
tako i slastan i ukusan. Velika zahvala Varaždinskoj županiji i
obitelji Makar koja godinama proizvodi hren i proizvode od hrena.
Nadamo se da će današnje događanje doprinijeti uzletu hrena kao
namirnice i poljoprivredne kulture, da se sačuva u našim
krajevima – rekao je gradonačelnik Bilić.
– Preko 40 godina bavimo se proizvodnjom ludbreškog hrena. On ima
svoju tradiciju proizvodnje. Moj pokojni djed prvi se bavio
proizvodnjom, nakon njega nastavio je moj otac, pa ja. Uzgaja se
na širem ludbreškom području, a specifičan je što ima različite
karakteristike, kako izgledom, tako i sastojcima. Od svih
hrenova, naš je drugačiji po sastojcima, i vitaminskim i izgledom
– rekla je Bojana Makar, direktorica tvrtke Agro Altera iz
Ludbrega.
Predstavljanju ovog vrijednog izdanja u Ludbregu prisustvovao je
i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša
Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek koji se osvrnuo na
važnost zaštite proizvoda.
– Zaštita je važna prvenstveno zbog sigurnosti na tržištu jer
većinom svi proizvode i prodaju proizvode pod nekim imenom.
Upravo je zato Europa osmislila oznake zaštite zemljopisnog
podrijetla, gdje se želi kroz sustav zaštite i kontrole naglasiti
i predočiti javnosti koji su proizvodi zaštićeni. Ludbreški hren
je zaštićen prije otprilike dvije godine na hrvatskoj razini,
nakon čega slijedi procedura prema zaštiti Europske unije. Mi smo
to i učinili i dobili smo prve komentare od njih, koje treba
usuglasiti i iskordinirati te izvršiti određene nadopune.
Ludbreški hren je najmlađi u kategoriji zaštićenih proizvoda na
području Varaždinske županije, no na njemu radimo isto kao što
smo radili i na ostalim zaštićenim proizvodima. Naime, poslije
svake zaštite većinu materijala koje smo sakupili objedinjujemo u
monografiju pa nakon toga slijedi objava kuharice, a sve su to
zapravo koraci koji bi trebali pomoći u promociji, u ovom slučaju
ludbreškog hrena – rekao je Vincek.