vž kalendar

Kralj Ferdinand Varaždinu dozvolio održavanje još jednog sajma

Godišnji sajmovi, koji su trajali nekoliko dana, bili su važni za razvoj trgovine i obrta u Varaždinu.

12.09.1936. U Hannoveru je umrla operna pjevačica Olga Polak. Rođena je u Varaždinu 1869.godine. Prvu glazbenu poduku dobila je u privatnoj glazbenoj školi Varaždinca Antuna Štera. Studij pjevanja diplomirala je u Beču, bila je angažirana u operama Leipziga, Hamburga i Hannovera.

12.09.1550. Odlukom kralja Ferdinanda slobodni i kraljevski grad Varaždin dobio je pravo održavanja trećeg godišnjeg sajma. Kralj je ujedno odobrio da se u gradu održava tjedna tržnica. Godišnji sajmovi, koji su trajali nekoliko dana, bili su važni za razvoj trgovine i obrta u Varaždinu. Na sajmove su dolazili trgovci i kupci iz okolnih mjesta, u te dane prodavači su bili oslobođeni pojedinih pristojbi, najčešće tridesetine i mitničarstva.
Varaždin je tokom stoljeća bio najveće trgovačke središte ovog dijela Hrvatske.

12.9.1914. U selu Čukovec kod Ludbrega  rođen je Siniša Ban, kemičar, znanstvenik. Studirao je i diplomirao na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, doktorirao 1965.godine. Od 1957. godine radio je kao izvanredni, a zatim redovni profesor zagrebačkog Tehnološkog  fakulteta gdje je na biokemijsko-tehnološkom smjeru držao predavanja iz područja tehnologije vrenja, obrade otpadnih voda i elemenata projektiranja. Siniša Ban autor je
brojnih znanstvenih radova o tehnološkim postupcima obrade otpadnih voda, proizvodnji proteinskih krmiva, o problemima rekonstrukcije aparatura i zaštite u industriji alkohola.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije