PONOS U Varaždinu s prvim danom nastave osiguran 51 pomoćnik u nastavi

I ove nastavne godine su u Varaždinu osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi. Projektom znakovitog naziva PONOS – ‘POmoćnika u Nastavi – OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju’ bit će u školama osiguran rad 51 pomoćnika za 60 učenika u teškoćama u razvoju. Istovremeno, za djecu s teškoćama u vrtićima bit će osiguran rad 15 pomoćnika, a danas, 6. rujna, u palači Herzer održana je početna konferencija projekta.

– Grad Varaždin je među prvima u Hrvatskoj, još od 2010. godine, provodio projekte kojima je pomogao djeci s teškoćama u razvoju, kako bi i oni adekvatno mogli sudjelovati u nastavi. Grad je osigurao 8 milijuna kuna putem Europskog socijalnog fonda – kazala je Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika.

Odobren je četverogodišnji projekt u ukupnoj vrijednosti 9.422.774,40 kune u sklopu Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali ‘2014. – 2020’. Bespovratna sredstava za 4 godine iznose 8.000.000 kuna, a 15 posto sufinanciranja vrijednosti projekta osigurano je iz proračunskih sredstava Grada Varaždina (1.422.774 kune).

– Osigurana su sredstva za četiri godine, tako da nećemo svake godine morati apliciriati na projekte. Važno je spomenuti da su asistenti s djecom od prvog dana nastave – dodala je Malenica.

Grad u projektu ima partnere: Razvojnu agenciju Sjever DAN, Katoličku osnovnu školu Sveta Uršula, Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, te sve osnovne škole u Varaždinu, a sve kako bi djeca s teškoćama lakša savladala svakodnevne školske zadatke, i bila uključena u društvo.

U navedeni projekt uključena je i udruga Kokotiček za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama u kojoj volontiraju profesori Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar.

– Drago mi je da već drugu godinu sudjelujemo u ovom projektu koji mnogo pomaže djeci. Kokotiček je partner, a do sada nije bilo većih problema s provođenjem projekta. Asistenti djeci pomažu oko učenja, pisanja, čitanja, odlaska na toalet, oblačenja, a važna je interakcija asistenta i učenika – kazao je Marin Vučić, ravnatelj Centra Tomislav Špoljar i predsjednik udruge Kokotiček.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije