vž kalendar

NA DANAŠNJI DAN U Presečnom kraj Novog Marofa rodio se slikar Franjo Klopotan

Imao je samostalne izložbe u brojnim europskim likovnim središtima – Beču, Hamburgu, Berlinu, Milanu, Bratislavi, Bonu, Kölnu, Münchenu te Varaždinu i Zagrebu.

16.09.1991. Pozivima za predaju, koju su vojnicima u vojarnama Varaždinskog garnizona Jugoslavenske armije uputile hrvatske vlasti, odazvalo se 63 vojnika. Toga dana nije bilo izravnih ratnih žrtava.

16.09.1938. U Presečnom kraj Novog Marofa rodio se slikar Franjo Klopotan. Imao je samostalne izložbe u brojnim europskim likovnim središtima – Beču, Hamburgu, Berlinu, Milanu, Bratislavi, Bonu, Kölnu, Münchenu te Varaždinu i Zagrebu. U Varaždinu je 1958. izučio za fotografa u Školi učenika u privredi, a 1959. za bolničara. Radio je kao bolničar u Novom Marofu i Zagrebu. Godine 1965. odlazi u Hamburg gdje radi kao restaurator u tamošnjem Gradskom muzeju. U Hrvatsku se vraća 1971. i živi u Presečnom. Od 1963. član je Društva naivnih umjetnika Hrvatske te djeluje kao profesionalni slikar. Od 1978. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Zajednice umjetnika Hrvatske. Bio je jedan je od osnivača Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske. Umro je 6. listopada 2019.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije