Predstoji im odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg.
Nacionalna kulinarska reprezentacija po prvi puta je oformljena
2006. godine te je od tada prisustvovala na svim najprestižnijim
svjetskim kuharskim natjecanjima. Članovi reprezentacije su svake
dvije godine sudionici Svjetskog kulinarskog kupa i Kulinarske
olimpijade te individualnih natjecanja poput Bocuse d’Or-a i
Global Chefs Challenge-a. Znanja koja sudionici tim iskustvima
prikupe, neophodna su za njihov daljnji razvoj, a nakon
natjecanja novostečena znanja prenosimo kolegama u sklopu
radionica te kroz ostale aktivnosti Saveza.
Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija
kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u
zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju
realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći
projekt – odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg.
U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem
svijetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom ove godine.
Jela koje su hrvatski predstavnici osmislili i kreirali,
testirani su u nekoliko navrata te su jučer, (srijeda 10.
studeni) u hotelu Antunović u Zagrebu predstavljani javnosti.
Uoči predstavljanja, jela su komentirali i članovi Sekcije
ocjenjivača HKS-a koji su reprezentativcima dali posljednje upute
za završne korekcije prije odlaska u Luksemburg na Svjetsi
kulinarski kup (26. do 30. Studeni), gdje će jela ocjenjivati
najugledniji svjetski kuhari.
Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju čine četiri kuhara, jedan
slastičar i tri pomoćnika te na natjecanju ima zadatak pripremiti
hladni stol koji se sastoji od:
4 različita finger food-a
Svečana hladna plata
3 različita predjela
Svečeni menu od 5 slijedova
4 različita deserta
4 različita petit four-a
Članovi Hrvatske kuharske reprezentacije:
Izbornik reprezentacije:
Marinko Jurešić, Stella Maris, Plavalaguna d.d., Umag
Pomoćnici izborniku:
Ivan Đukić, Restoran Lipov hlad, Osijek
Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin
Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica
Članovi tima:
Ivan Ergović, slastičar, kapetan Valamar Marea Suites, Valamar
Riviera d.d., Poreč
Tomislav Greganić, Hotel Westin, Zagreb
Klaudio Mrkić, Turisthotel d.d., Zaton
Karlo Štorga, Restoran Bedem, Varaždin
Ivan Divković, Biološki edukacijski centar Virovi, Otok
Pomoćnici:
Patrik Prnjak Restoran Atrium, Histring d.o.o., Pula
Antonio Tot, Hotel Lug, Baranja
Mark Kranjčević, Imperial park hotel, Vodice
O Svjetskom kulinarskom kupu:
Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na
svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već
preko 40 godina. Ove godine od 26. do 30. studenog, Luksemburg će
ponovo biti mjesto susreta za preko 3000 kuhara i slastičara iz
svih krajeva svijeta. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti
preko 50000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti
se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj
svakodnevni posao. Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih
platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih
vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa
posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim
i slastičarskim tehnikama.
Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija
kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi
skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih
kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se
konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog
kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara,
prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i
iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a
posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije.