Varaždinska županija ima devet zaštićenih proizvoda na nacionalnoj i europskoj razini...
– Prvo trebaš zamijesiti kuglicu tijesta, onda ju izvaljati, malo
rastegnuti, motati i tak’ se napravi varaždinski klipič –
objasnio je postupak izrade klipiča šestogodišnji Petar iz
Dječjeg vrtića “Novi Marof” prilikom predstavljanja bojanke
“Okusi i mirisi Varaždinske županije”.
Podjelom bojanki Varaždinska županija nastavila je provođenje
projekta čiji je cilj na zanimljiv, edukativan i djeci
pristupačan način predstaviti vrijednosti lokalne tradicije kroz
proizvodnju domaće, zdrave hrane i pripremu autohtonih jela.
Varaždinska županija ima devet zaštićenih proizvoda na
nacionalnoj i europskoj razini, što ju svrstava na visoko treće
mjesto u Hrvatskoj, podsjetila je zamjenica župana Silvija
Zagorec.
– Tradicionalna jela i autohtoni proizvodi Varaždinske županije
nadaleko su poznati i priznati. To su jela i slastice koje su
pripremale naše bake i sve nas odrasle vraćaju u neka prošla
vremena, u naše djetinjstvo. Želja je i najmlađim žiteljima
županije približiti našu tradiciju i tradicionalne proizvode, kao
i autohtone pasmine. Važno je prenositi znanja i vještine na
mlađe generacije kako bi usvojili tradicionalne vrijednosti, ali
i zdrave prehrambene navike, te sutra kao potrošači birali i
koristili upravo naše autohtone, tradicionalne proizvode i
promicali njihovu kvalitetu – rekla je zamjenica Zagorec.
Ravnateljica DV “Novi Marof” Karolina Fotak istaknula je
zadovoljstvo što je i u njihovom vrtiću predstavljena bojanka te
organizirana radionica izrade klipiča, koju su vodili
profesionalni kuhari.
– Djeca su iskustvena bića, ona uče svojim iskustvom i zbog toga
je ova prezentacija za njih novi doživljaj koji će pamtiti kroz
cijeli život. Jako se trudimo njegovati našu tradiciju, običaje i
vrijednosti u suradnji s udrugama s područja Novog Marofa, a u
svoje aktivnosti često uključujemo roditelje, mame kuharice, bake
u izradu kruha, kolača i naših domaćih štrukli. Osim što ima
edukativan karakter, bojanka ima i dosta praktičnih zadataka.
Drago mi je što je njena autorica odgojiteljica koja poznaje
dječji rast i razvoj u ovoj životnoj dobi – naglasila je
ravnateljica Fotak.
Uz predstavljanje bojanke, kuhari iz Hrvatskog kuharskog saveza s
djecom su izrađivali varaždinski klipič. – Budućnost Varaždinskog
klipiča ili nekog drugog zaštićenog proizvoda Varaždinske
županije je nešto što ostaje na mladima. Stoga ovakvu
prezentaciju varaždinskog klipiča organiziramo iz dva razloga.
Jedan je da djecu upoznamo s našom tradicijom i tako ju očuvamo,
a drugi razlog je što možda nekog od njih potaknemo da postane
kuhar. Lijepo je što su u ovo današnje događanje uključeni svi,
od djece, njihovih odgojitelja do roditelja, baka i djedova.
Zajedno su izrađivali kuharske kape, pregače, kolače i klipiče te
takvu dobru priču treba i dalje razvijati – rekao je predsjednik
Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.
Bojanka “Okusi i mirisi Varaždinske županije” tiskana je u 2.000
primjeraka i svoje prvo predstavljanje doživjela je prošle godine
u Dječjem vrtiću u Donjem Kućanu. Bojanka sadrži proizvode
koji su simboli poljoprivrede varaždinskoga kraja, a to su
varaždinsko zelje, bučino ulje i buča, ludbreški hren,
varaždinski klipič, šemovečka kelešica, kućanski koščičjak,
trnovečka makovnjača, vidovečki gibanik, a sadrži i prikaz
autohtonih životinja kao što su zagorski puran, siva pčela i
kokoš hrvatica. Autorica bojanke je odgojiteljica
predškolske djece Ivana Mikulec. Upravni odjel za poljoprivredu i
zaštitu okoliša u svakodnevnom je kontaktu s ravnateljima
odgojnih ustanova te je bojanka dostupna svim dječjim vrtićama na
području Varaždinske županije. Predstavljanju bojanke u Novom
Marofu prisustvovao je i pročelnik za poljoprivredu i zaštitu
okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.