Prijem za vrsne kuhare iz Varaždinske županije.
Varaždinska županija će i ove godine imati svoje predstavnike na
Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu, najprestižnijem
i najvećem svjetskom ekipnom kuharskom natjecanju koje
se održava od 26. do 30. studenoga.
Uoči odlaska u Luksemburg prijem za članove Regionalnog tima
Varaždinske županije je u Županijskoj palači priredila zamjenica
župana Silvija Zagorec zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za
poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutinom Vincekom i
pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove
Darkom Majhenom. Uz njih, na prijemu je bio i Karlo Štorga koji
će se natjecati kao član Nacionalne kulinarske reprezentacije.
– Zadovoljstvo je što imamo čast biti domaćini izvrsnim kuharima
baš u tjednu kada traje gastronomska manifestacija “Dani okusa
varaždinskoga kraja”. Varaždinska županija daje punu podršku
nastupu Regionalnog tima na prestižnom natjecanju, na kojem će se
natjecati oko 3.000 kuhara iz cijeloga svijeta. Ne sumnjamo da će
i ovaj put pokazati svoja znanja i vještine te našu županiju
zastupati na najbolji mogući način. Ponosni smo što imamo i člana
u Nacionalnoj kulinarskoj reprezentaciji. Zahvaljujem svima na
trudu i vremenu koje ulažu da bi nastupili na međunarodnoj sceni,
čime će još jednom promovirati ne samo našu gastronomiju, nego i
cijelu Varaždinsku županiju. Ne treba posebno isticati koliko su
naši kuharski majstori važni i kad je u pitanju turizam, jer
znamo da upravo tradicionalna i moderna jela spravljena na
vrhunski način privlače goste u naš kraj. Svim članovima
Regionalnog tima želim puno uspjeha u Luksemburgu, a Udruzi
kuhara Varaždinske županije zahvaljujem na odličnoj suradnji,
promociji kuharske i slastičarske struke te naše regionalne
gastronomije – istaknula je zamjenica župana Silvija
Zagorec.
Regionalni tim Varaždinske županije čine četiri kuhara, jedan
slastičar i tri pomoćnika, a u Luksemburgu ih čekaju veliki
izazovi. Na natjecanju imaju zadatak pripremiti hladni stol koji
se sastoji od čak četiri različita “finger fooda”, svečane hladne
plate, tri različita predjela, svečanog menija od pet slijedova,
četiri različita deserta i četiri različita “petit foura”!
– U želji da se kulinarstvo varaždinskog kraja predstavi u
najboljem mogućem svjetlu, pripreme za natjecanje počele su još
početkom ove godine. Jela koja su natjecatelji osmislili i
kreirali, testirana su u nekoliko navrata, posljednji put u
početkom ovoga mjeseca u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama,
kada su dobili i posljednje upute Stručnog stožera za završne
korekcije prije odlaska u Luksemburg. Tamo ih nakon izlaganja
čekaju ocjene i komentari najuglednijih svjetskih kuhara – rekao
je Damir Crleni, voditelj projekta i tajnik Udruge kuhara
Varaždinske županije.
Podsjetio je da je Regionalni tim Varaždinske županije prvi put
oformljen 2008. godine te je od tada prisustvovao na svim
najprestižnijim svjetskim kuharskim natjecanjima. Članovi tima su
svake dvije godine sudionici Svjetskog kulinarskog kupa ili
Kulinarske olimpijade. – Uz predstavljanje svojih kulinarskih
znanja i vještina, Regionalni tim promovira i regionalnu kuhinju
te gastro proizvode varaždinskog kraja koje ukomponiraju u menu
koji pripremaju na natjecanju. Ovakva iskustva, razmjena ideja s
kolegama iz čitavog svijeta i znanja koja sudionici nastupom
prikupe, neophodna su za daljnji razvoj te motivaciju za nastavak
rada u struci. Nakon natjecanja, novostečena znanja prenosimo
kolegama u sklopu radionica te kroz aktivnosti Hrvatskog
kuharskog saveza – napomenuo je Crleni.
Kapetan Regionalnog tima Dario Rodeš istaknuo je da je i ove
godine sastavljen odličan tim mladih kuhara.
– Kroz pripreme i vodstvo iskusnijih kolega dobro su se
pripremili za natjecanje u Luksemburgu te vjerujem da ćemo
uspjeti prezentirati sve što smo zamislili. Veselimo se povratnim
komentarima najboljih svjetskih kuhara i susretu s kolegama iz
čitavog svijeta. Svake dvije godine ljestvica i standardi
kulinarskih natjecanja se podižu tako da željno iščekujemo
proučiti najnovije trendove i nadam da ćemo se vratiti s dobrim
rezultatom. No, važnija od toga su nam nova znanja koja ćemo tamo
prikupiti kako bismo ih implementirali u svakodnevni rad u našim
ugostiteljskim objektima – rekao je Dario Rodeš.
Dodajmo da je Svjetski kulinarski kup najveće kulinarsko
natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u
Luksemburgu već više od 40 godina. Sajam i kulinarska natjecanja
posjeti više od 50.000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku
prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz
svoj svakodnevni posao.
Članovi Regionalnog tima Varaždinske županije:
Dario Rodeš, kapetan – Hotel Turist Varaždin, Restoran Nobel
Ivan Tomas – Gospodarska škola Varaždin, stručni mentor
Katarina Filipašić, slastičarka – Hotel Minerva Varaždinske
Toplice
Amos Novak – Restoran Terbotz
Dino Veselić – Hotel Park Varaždin
Pomoćnici:
Ljiljana Sedlanić – Hotel Trakošćan
Dijana Ignac – Hotel Turist Varaždin, Restoran Nobel
Marija Šimunić – učenica Gospodarske škole Varaždin
Stručni stožer: Damir Crleni, Bojan Bohorč, Zlatko Novak,
Marin Sambolek
Član Nacionalne kulinarske reprezentacije:
Karlo Štorga – Restoran Bedem, Varaždin