Varaždinski vatrogasci: ‘Opremu stalno obnavljamo, no uvijek može bolje’

Na sjeveru Hrvatske gotovo da nema većeg sela bez dobrovoljnog vatrogasnog društva. Iako je požara sve manje, raste broj tehničkih intervencija.

U obuku se ulaže mnogo slobodnog vremena, a rezultat su i uspjesi na međunarodnim natjecanjima. Članovi Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Biškupec osvojili su medalje na međunarodnoj Vatrogasnoj olimpijadi u austrijskom Villachu.

U konkurenciji vatrogasaca iz 27 država JVP je osvojio zlatnu medalju u kategoriji profesionalnih postrojbi starijih od 30 godina, a DVD Biškupec srebrnu.

JVP Grada Varaždina koji ima 55 operativaca, raspoređenih u četiri smjene. Temeljno zvanje svima je vatrogasni tehničar, no imaju i 19 inženjera. Opremu stalno obnavljaju, no moglo bi, kažu, i bolje.

– U voznom parku imamo 19 vozila. Najstarije je kemijsko vozilo staro 44 godine, a potom ono s vatrogasnim ljestvama iz 1989., koje planiramo zamijeniti, a košta oko pet milijuna kuna. Sve ovisi o novcu. Da može bolje, može – kaže zapovjednik Ivica Labaš.

Vatrogasci imaju sve više posla s tehničkim intervencijama, a sve manje s požarima. Labaš ističe da je trenutačno omjer 50:50. Puno je intervencija nakon prometnih nesreća i ispumpavanja vode iz podruma, ali i spašavanja odlutalih papiga i pasa te mačaka koje same ne mogu sići sa stabla ili krovišta.

– Spašavanje životinja imamo na mjesečnoj bazi. Reagiramo na poziv građana i drago nam je ako možemo pomoći, a ako ne možemo, onda ih uputimo na druge službe. Građani su savjesni, okućnice su uređene, ljudi se rješavaju otpada i ne drže ga na tavanima. Kupuje se kvalitetniji građevinski materijal, a posebno elektroinstalacije. Ne kupuje se najlošije i najjeftinije, ono ‘sve po 12’, pa je i manje požara nego prije – objašnjava.

Labaš smatra da treba donijeti izmjene zakona. JVP-u je kao ustanovi osnivač i poslodavac Grad, a gradonačelnik je vatrogascima praktički šef. Tu je onda Hrvatska vatrogasna zajednica koja je udruga dobrovoljaca, a javne su postrojbe dio tog sustava.

– Zračne su snage u Ministarstvu obrane, inspekcija je u MUP-u, a glavni je zapovjednik u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Nema u Hrvatskoj jedne institucije vatrogastva koja bi pokrivala sve od vrha do dna, i da se točno zna hijerarhija, bez preklapanja – kaže.

Zato, smatra, i dolazi do problema u komunikaciji na većim požarištima i intervencijama, što se može pretvoriti u katastrofu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije