Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje...
Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih
poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji
je i najvredniji “težački kolač” jedinstven po jednostavnosti i
“tajnovitosti” recepture. Sada je dobio i svoju monografiju koju
su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica
varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić
i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime
autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.
Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski
klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta
je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih
poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o
dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju
Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a
knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije,
objavljena u nakladi Udruge Terra vox.
– Varaždinska županija je prava riznica hrvatskih gastronomskih
delicija. Među 15-ak tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda
koji su zaštićeni je i Vidovečki gibanik. Mene kao Vidovčanku to
posebno veseli jer je gastronomija u temeljima vidovečke
tradicije. Ovo je kraj iznimno bogate narodne baštine,
tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda i gastronomije koja
okusom, mirisom i izgledom osvaja. Posebno treba istaknuti da je
upravo Vidovec među prvima krenuo u zaštitu tih vrijednosti, kako
na nacionalnoj, tako i europskoj razini. Uvjerena sam da će se uz
stručnu i financijsku pomoć Varaždinske županije nastaviti s
projektima zaštite, jer Vidovec ima još puno toga s predznakom
tradicije što treba zaštiti i prezentirati kako bi turistima bili
prepoznatljivo i privlačno odredište koje nudi vrhunski
gastronomski doživljaj. U vidovečkom kraju se od davnina jelo
dobro i zdravo. Poštujemo i cijenimo trud koji pojedinci,
OPG-ovi, udruge ulažu kako bi očuvali i zaštitili tradiciju i
običaje svoga kraja. Monografija “Vidovečki gibanik” potvrda je
odgovornog odnosa prema naslijeđu naših predaka, zahvaljujem
autorima te im čestitam. Vjerujem da će biti poticaj i drugima da
krenu vidovečkim stopama na putu zaštite i promocije proizvoda
tradicionalne gastronomije Varaždinske županije – istaknula je
zamjenica župana Silvija Zagorec.
Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo
zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i
promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija
je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.
– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima
nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena
poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino
ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo
zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i
inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj
gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da
se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica,
proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i
kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam
Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se
sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je
načelnik Hranić.
Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine
Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki
gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je
nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi
na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.
– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija,
o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i
varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec
i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih
vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih
proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik.
Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi
monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od
središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od
samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi
za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka
Lonjak, predsjednica Udruge.
U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je
degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje
su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.