Dizani krumpirovi štrukli s bundevskim košticama uskoro bi mogli dobiti svoj žig.
Jučer je u Sračincu održana prezentacija izrade autohtonih
štrukli kakvi se tradicionalno rade u općini Sračinec. Ideja je
da se nakon ove prezentacije pokrene postupak zaštite izvornosti
domaćeg tradicijskog proizvoda, dizanih krumpirovih štrukli s
bundevskim košticama.
– Postoji nastojanje da radimo na zaštiti naših tradicionalnih
proizvoda i namirnica pa se u tu svojevrsnu akciju uključuje sve
više općina i gradova s područja naše županije. U Sračincu smo
već započeli projekt predstavljanja ove općine kao područja s
kojeg dolaze mnogobrojni vrhunski kuhari, a nastavljamo danas s
ovom prezentacijom. Nositelj zaštite ovog kolača bit će Udruga
žena Preslica, koja će ovu tradicionalnu namirnicu predstavljati
na događanjima diljem županije. Danas osim prezentacije počinjemo
i s ujednačavanjem normativa, što je osobito važno za zaštitu
izvornosti. Kada se u budućnosti dobije zaštitni žig, počinje
posao oko zaštite izvornosti, nakon čega će moći početi i
proizvodnja ovog kolača. Time se čuva tradicija i ostvaruje
prepoznatljivost ovog kraja – rekao je vrhunski kuhar Damir
Crleni, koji je svojevrsni nositelj ovog projekta, a rođen je u
Sračincu.
Osim posla oko zaštite izvornosti štrukli, radi se i na projektu
knjige u kojoj će biti predstavljena mnogobrojna tradicijska jela
općine Sračinec i vrijedni kuhari koji iz nje dolaze.