Predstavnice Veleposlanstva Republike Francuske posjetile Varaždinsku županiju

U srijedu, 23. kolovoza Varaždinsku županiju, posjetila je Delphine Dufoix, ataše za administrativnu i međunarodnu suradnju pri Veleposlanstvu Republike Francuske, zajedno sa stručnom suradnicom za EU projekte, Gaëlle Le Pavic.

Svrha posjete nastala je na inicijativu francuskog departmana Saône-et-Loire, koji je izrazio interes za uspostavljanjem suradnje s nekom hrvatskom regijom.

Kako su kao područja od interesa detektirana mnoga zajednička područja poput turizma, proizvodnje vina, društvenih inovacija i razmjene učenika i profesora, ali i službenika u javnim službama, prvi posjet bio je izvrsna polazišna točka za razvoj daljnje suradnje.

Departman Saône-et-Loire poznat je po vinogradarstvu, posebno uzgoju i proizvodnji sorti Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc i Beaujolais.

Razmjena iskustva

Predvodnici su u Francuskoj s tzv. zelenim odnosno biciklističkim stazama, povezujući različite dijelove regije uz uspješno korištenje EU fondova. Mnogo ulažu u energetsku učinkovitost i zelenu ekonomiju.

Također su uspješni u opskrbi škola lokalnim poljoprivrednim proizvodima čime štite lokalnu proizvodnju i omogućuju mladima zdrav obrok u školi.

Razgovaralo se i o mogućnostima edukacije i razmjene iskustva između službenika iz različitih područja, kao i udruga i ostalih organizacija.

S obzirom da su obje regije iskazale interes i utvrdile sličnosti, na sastanku su dogovoreni daljnji koraci i uspostava konkretne suradnje, a prvi koraci najavljeni su već za jesen, uz traženje mogućnosti suradnje u međuvremenu putem EU projekata.

Predstavnice Veleposlanstva primio je župan Varaždinske županije, Radimir Čačić zajedno sa svojim suradnicima: zamjenikom župana, Robertom Vugrinom i posebnom savjetnicom župana, Natalijom Martinčević.

Sastanku su također prisustvovali Martina Klopotan Tuk iz Agencije za razvoj Varaždinske županije – AZRA, Larisa Križan Breljak, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije