AMBROZIJA ‘Simptomi alergije mogu se razviti u ozbiljne zdravstvene probleme’

Kihanje, svrbež i curenje iz nosa samo su neki od simptoma koji ukazuju da ste alergični na ambroziju, korov koji zadaje sve više muka brojnim građanima.

Sezona alergije na pelud ambrozije trenutno je u punom zamahu, a mnoge alergičare ne uveseljava činjenica da su ove godine prva peludna zrna ambrozije zabilježena desetak dana ranije nego prošle godine, već u prvoj polovini srpnja.

– Peludna alergija uzrokuje simptome slične prehladi, ali se, za razliku od prehlade pojavljuje svake godine u isto vrijeme i nikada je ne prati temperatura. Simptomi su svrbež i pečenje očiju uz crvenilo i pojačano suzenje, bolni sinusi, kašljanje, otežano disanje i pritisak u prsima – istaknula je Alema Ježić, voditeljica djelatnosti za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, dodavši kako se simptomi mogu razviti i u ozbiljne zdravstvene probleme poput konjuktivitisa ili astme.

Osim ambrozije alergičare ovih dana mogu mučiti i peludi drugih biljaka.

– Osim peludi ambrozije u zraku se još nalaze i peludi nekih drugih korovnih biljaka kao što je kopriva (Urtica), trputac (Plantago), loboda (Chenopodium), koje nisu visoko alergene biljke. U zraku nalazimo još i pelud trava, koja je visoko alergena pelud, ali je prisutna u malenom broju, tako da bi problema mogle imati samo osobe koje su jako osjetljive na ovu pelud – kazala je Ježić.

Iako alergije nisu izlječive, mogu se kontrolirati.

– Alergičnim osobama se savjetuje da se informiraju o kretanjima peludnih alergena, izbjegavaju odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog, suhog i vjetrovitog vremena. Nakon povratka kući potrebno je oprati ruke, istuširati se i oprati kosu te promijeniti odjeću. U vrijeme najveće cvatnje ne otvarati prozore, nositi naočale i šešire. Uz konzultacije liječnika potrebno je redovito uzimati propisanu terapiju – rekla je Ježić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije