Podsjećaju kako trenutno tretiranje napojnice kao plaće donosi zaposlenicima u ugostiteljstvu, ali i u drugim uslužnim djelatnostima, određene troškove...
Udruga Glas poduzetnika u srijedu je iznijela svoj
inicijalni prijedlog oporezivanja napojnica u uslužnim
djelatnostima, prema kojem bi do 15 posto dodatnog iznosa na
račun, koji se tretira kao napojnica, bilo neoporezivo, a
predlaže i da gornja granica neoporezivog iznosa bude 20.000 eura
po zaposleniku. “Naš inicijalni prijedlog počiva na tome da
do 15 posto dodatnog iznosa na račun, a koji se tretira kao
napojnica, bude neoporezivo. Osim toga, predlažemo da gornja
granica neoporezivog iznosa iznosi 20.000 eura godišnje
po zaposleniku, a iznos iznad toga da se oporezuje porezom na
dohodak, kako se neoporezivanje napojnica ne bi
zloupotrebljavalo”, navodi se u priopćenju Udruge, u kojoj
smatraju da sve uslužne djelatnosti trebaju imati
neoporezivi dio napojnice.
U osvrtu na regulaciju poreznog tretmana napojnica, iz UGP-a
podsjećaju da se, s obzirom na sve češće
korištenje kartičnog plaćanja, uvodi mogućnost
plaćanja napojnica za usluge koji će se potom porezno teretiti.
Također podsjećaju da ugostitelji ističu kako je već
prisutan izražen nedostatak radnika te su ograničeni resursi
za povećanje plaće zaposlenika. Glavni resursi koje su
ugostitelji vidjeli kao prostor za poboljšanje
uvjeta svojim zaposlenicima jest neoporeziv tretman dijela
napojnice, navodi se u priopćenju i dodaje kako
je Nacionalna udruga ugostitelja išla s navedenim
prijedlogom prema Ministarstvu financija.
“Mi u UGP-u smatramo da sve uslužne djelatnosti trebaju imati
neoporezivi dio napojnice. Trenutno se napojnice oporezuju
kao plaće, što znači da iz nje morate platiti porez, prirez i
doprinose. Prema tome kada, na primjer, ugostiteljskom djelatniku
putem kartičnog plaćanja ostavite napojnicu od dva eura,
njemu ostaje tek nešto više od jednog eura jer ostatak odlazi na
troškove doprinosa, poreza i prireza”, izračunali su u UGP-u.
Namjera je da djelatnici nagradu koju su zaslužili svojim
radom prime u cijelosti, barem do 15 posto iznosa računa.
Taj je postotak izračunat iz trendova koji se mogu
uočiti u zapadnim zemljama u kojima napojnica iznositi 10 do 20
posto iznosa računa, navode iz UGP-a.
Također podsjećaju kako trenutno tretiranje napojnice kao plaće
donosi zaposlenicima u ugostiteljstvu, ali i u drugim uslužnim
djelatnostima, određene troškove, a do 2018. godine se
čak na napojnicu obračunavao i PDV od čega se brzo
odustalo.
“Oporezivanje napojnica nije novitet, nego se u Hrvatskoj
može pronaći tek nekolicinu lokala unutar kojih je moguće
ostaviti napojnicu prilikom kartičnog plaćanja, a ono sada sve
više postaje uobičajena praksa”, ističe se u priopćenju.
Zbog svega navedenog ideja koju kolege ugostitelji predlažu
zapravo predstavlja porezno rasterećenje kojim žele povećati
zadovoljstvo svojih zaposlenih i omogućiti im prostor za
veću zaradu, ističu iz UGP-a, u kojem smatraju da povećanje
primanja u ovom trenutku povećane inflacije i nestabilnosti mora
biti cilj djelovanja Vlade.
Ako ministar financija Marko Primorac “doista bude do
kraja hrabar i mudar i dođe do zakona o neoporezivanju napojnica
do određene adekvatne granice za uslužne djelatnosti, a uz
traženo smanjivanje PDV-a na 13 posto za iste djelatnosti,
to će biti pravi koraci za oživljavanje malog poduzetništva i
borbe protiv sive ekonomije”, izjavio je predsjednik UGP-a Hrvoje
Bujas u priopćenju.