Zdravi tjedan u VI. osnovnoj školi: Učenici kuhali, prali posuđe, šivali gumbe…

Cilj projekta je poticanje učenika na samostalnu pripremu zdravih obroka, obavljanje kućanskih poslova te redovitu tjelovježbu.

U VI. osnovnoj školi Varaždin, u razdoblju od 27. veljače do 2.
ožujka, proveden je projekt pod nazivom ‘Zdravi tjedan’. Cilj
projekta je poticanje učenika na samostalnu pripremu zdravih
obroka, obavljanje kućanskih poslova te redovitu tjelovježbu.

Ovogodišnja tema bila je ‘Riba, fino i zdravo!’, a u projekt su
bili uključeni učenici od 1. do 8. razreda. Cijeloga tjedna u
školi su se provodile različite aktivnosti s naglaskom na važnost
pravilne, uravnotežene i zdrave prehrane. Učenici su tako imali
priliku naučiti više o važnosti konzumiranja ribe te samostalno
pripremati zdrave obroke.

Učenici razredne nastave, u sklopu aktivnosti ‘Mali kuhar za 6’,
pripremali su zdravu pizzu. Neki su se učenici okušali u
kućanskim poslovima pa su, u sklopu aktivnosti ‘Šegrt za 6’,
sudjelovali u natjecanju u kojem su pokazali koliko su vješti u
pranju suđa i brisanju stolova, šivanju zakrpi i gumba, zabijanju
čavala te metenju. Svi učenici razredne nastave, za vrijeme
trajanja projekta, užinali su u svojim učionicama sjedeći za
svojim stolovima, njegujući tako zajedničko blagovanje i kulturu
blagovanja.

>> Zdravi tjedan u VI. osnovnoj školi

Učenici predmetne nastave sudjelovali su u natjecanjima ‘Kuhar za
6’ i ‘Majstor za 6’, a svaki je razred predstavljalo šestero
učenika. Mladi kuhari su spremali zdravi riblji meni, dok su se
majstori natjecali u kućanskim poslovima. Na kraju tjedna
proglašeni su najbolji kuhari i majstori. Stručni žiri nije imao
nimalo lak zadatak jer su svi učenici s velikom zainteresiranošću
i motivacijom pristupili ovim aktivnostima. Školski psiholog, kao
jedan od članova žirija, istaknuo je da se prilikom bodovanja
ocjenjivao izgled i okus jela te da su među učenicima bile vrlo
male razlike jer su sva jela bila veoma ukusna. Uz to je pohvalio
njihov trud i odličnu snalažljivost u novim ulogama.

Razgovarali smo s učenicima petih razreda koji su nam rekli da i
kod kuće obavljaju kućanske poslove pa im nije bilo teško
sudjelovati u tim aktivnostima, a neki učenici su se prvi put
okušali u šivanju. Objasnili su i postupak kuhanja zdravoga
ribljeg obroka, a svi ističu da su se zabavili te pritom i
naučili nešto novo.

Učenici osmih razreda već dugi niz godina sudjeluju u projektu,
postali su iskusni kuhari koji ne kriju da su se nadali pobjedi
jer i kod kuće pripremaju različita jela. Sudjelovanje u ovom
projektu potiče ih da razmišljaju o važnosti korištenja zdravih i
raznovrsnih namirnica.

Ovaj projekt započeo je još 2013. godine, a zadovoljstvo učenika
pokazuje njegovu važnost i vrijednost. Zdrava prehrana može
pomoći u prevenciji različitih zdravstvenih problema, stoga je
nužno da učenici osnovne škole steknu znanja o pravilnoj prehrani
i nauče pripremati zdrave obroke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije