Ove godine u gastronomsku manifestaciju uključena su i dva nova ugostiteljska objekta...
Od 10. do 19. ožujka u 16 restorana diljem Varaždinske županije
održat će se
“6. Dani okusa varaždinskoga kraja”,
jedinstven festival autohtone i tradicijske gastronomije.
– Mislim da ćemo i ovoga puta pokazati sve ono na što
su ljudi možda i zaboravili, a to su tradicijska jela iz kuhinja
naših baka spravljena od autohtonih namirnica, ali na jedan
moderniji način. Svaki restoran pripremio je dva menija s tri
slijeda koji će posjetiteljima po promotivnim cijenama pružiti
sve ono zbog čega vole gastronomiju našega kraja – najavio
je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran
Mališ.
Idejni začetnik i koordinator projekta Borislav Šimenc pojasnio
je kako su u projekt na nacionalnoj razini pod
nazivom “Dani okusa hrvatske tradicije”, kada
je on krenuo prije sedam godina bile uključene Varaždinska i
Vukovarsko-srijemska županija.
– Danas je u projekt uključeno dvanaest hrvatskih županija, 130
ugostiteljskih objekata, nosioca standarda, čime smo, nadam se,
dali jedan doprinos očuvanju bogate gastronomske baštine
Hrvatske, ali i povećanju udjela tradicijskih jela u ponudi naših
ugostitelja – rekao je Šimenc zahvalivši se Varaždinskoj
županiji i županijskoj turističkoj zajednici na podršci od samih
početaka projektu. Ujedno je najavio kako će krajem godine svih
12 županija pripremiti prvi veliki nacionalni festival “Okusi
tradicije”.
Ove godine u gastronomsku manifestaciju uključena su i dva nova
ugostiteljska objekta –Restoran Žmah u Općini Cestica i Kavana
Grofica Marica u Varaždinu, dok se Zalogajnica Šanjek koja je već
bila dio Okusa uz postojeći objekt u Ulici braće Radić
uključila i sa svojim objektom na Trgu Slobode u Varaždinu.
– Drago mi je da je Kavana Grofica Marica prepoznata kao gastro
destinacija koja koristi autohtone namirnice, odnosno koja svojih
posjetiteljima pruža da dožive tradicijske okuse naših jela
– rekla je Nika Žganec, voditeljica PR i marketinga Ekos Cakes
d.o.o. pozvavši ujedno sve da ih posjete tijekom trajanja
manifestacije te uživaju u njihovim specijalitetima po
promotivnim cijenama.
Predstavljanju ovog jedinstvenog festivala gastronomije
prisustvovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.
– Gastronomija je dio obilježja određenog kraja bez koje bi taj
kraj bio kao “jelo bez soli”. Kad uz to pridodamo naše prirodne i
kulturne vrednote, manifestacije kroz koje njegujemo tradicijske
zanate, običaje, kulturu, sport – dobijemo jednu cjelinu koja je
bitna za razvoj našeg turizma. Smatram da smo kao županija
uspjeli u tome, što dokazuje i sve veći broj posjetitelja. Tako
smo prošle godine po prvi put prešli brojku od 200 tisuća
noćenja, i mislim da je u tome veliku ulogu odigrala i naša
gastronomija – rekao je, između ostalog, župan Stričak.
Pozvao je ujedno sve ugostitelje, ali i građane da kupuju
namirnice od lokalnih OPG-a, te na taj način daju dodatan “vjetar
u leđa” proizvođačima.
– Ako koja županija ima što za pokazati, onda je to Varaždinska
županija, kao što samo istaknuo na predstavljanju nacrta Plana
razvoja Varaždinske županije – od Gaveznice do umjetne
inteligencije. Kada bismo takve znamenitosti htjeli vidjeti u
Europi, trebali bi putovati od Grčke do Islanda. Zato su ovakve
manifestacije itekako dobrodošle, jer već sad radimo jedan
sustav koji će biti nadogradnja svemu ovome što na području
Varaždinske županije već postoji – zaključio je župan
Stričak.
Ove godine u Danima okusa varaždinskoga kraja
sudjeluju: restoran Arabela, restoran August, restoran Bedem,
restoran Bernarda, restoran Garestin, seosko domaćinstvo Grešna
pilnica, hotel Minerva, restoran i zalogajnica Šanjek, hotel
Trakošćan, hotel Varaždin, hotel LaGus, restoran Verglec,
restoran Vila Toplissa, restoran Zlatne gorice, restoran Žmah,
kavana Grofica Marica.
Izvršni organizator manifestacije
“Dani okusa varaždinskog kraja” je tvrtka Vall 042, a
partner Turistička zajednica Varaždinske županije.