Otvorio ju je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni...
Udruga kuhara Varaždinske županije održala je u suradnji s
Hrvatskim kuharskim savezom i njegovim Sekcijama za humanitarne
aktivnosti i Sekcijom žena – varaždinski ogranak kulinarsku
radionicu za učenike 3.c razreda VI Osnovne škole u Varaždinu.
Radionica se održala 19. ožujka, otvorio ju je predsjednik
Saveza Damir Crleni, a vodile Marija Kuzminski i Marija Denžić,
nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako
se pravilno priprema Varaždinski klipič.
“Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče,
zadatak su oduševljeno prihvatili, a rezultat radionice naravno
pojeli. Upravo je Varaždinski klipič prije nekoliko godina upisan
u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka
zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele
Europske unije te smatramo vrlo vrijednim prenositi znanje i
tradicionalnu recepturu na mlađe generacije. Uz prijenos ovog
znanja važno nam je i naše deficitarno zanimanje približiti djeci
te se nadamo da se među ovim učenicima krije i koji budući
kuhar”, poručili su iz Udruge.
– Ovo je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica Udruge kuhara
Varaždinske županije a pod temom “Nahrani planet” kroz koje sa
sudionicima radionica promišljamo, osvještavamo, pričamo o
održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj
okolini. Ujedno kroz svaku ovogodišnju radionicu Hrvatski
kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije obilježavaju
20 godina djelovanja.