općina sračinec

FOTO Predstavljena knjiga ‘Kulinarstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog’

Prvi dio knjige sadrži spomenute recepte, a u drugom dijelu predstavljeni su mnogobrojni kuhari s područja općine Sračinec...

Jučer je u velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu predstavljena
dugo i temeljito pripremana knjiga “Kulinarstvo i tradicijska
jela Sračinca i Svibovca Podravskog”, koju autorski potpisuje
Damir Crleni. Bila je ovo prilika za okupljanje mnogobrojnih
uzvanika, mještana općine Sračinec, te velikog broja kuhara, koji
žive ili potiču iz Sračinca ili Svibovca Podravskog.

>> Predstavljanje knjige “Kulinarstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog” u Sračincu

– Ovaj sam trenutak dugo čekao, u Sračincu smo izdali već
nekoliko važnih knjiga, spomenut ću samo Monografiju općine
Sračinec, a sad je pred nama i ova knjiga o kulinarstvu i
tradicijskim jelima našeg kraja. Naša općina Sračinec relativno
je mala, sa samo dva naselja, a iz nje su u svijet visoke
gastronomije krenula čak tri znatna kuhara. No, osim tih
najuspješnijih, s našeg je područja u zadnjih tridesetak godina
poteklo više od 80 kuhara, koji rade diljem naše zemlje i
inozemstva. Kuhanje i kuhari naš su “brend”, kojim se ponosimo, a
sada je ta povijest zapisana u ovu knjigu o tim ljudima i našoj
tradiciji. Knjiga je pripremana više od godinu dana, od prve
inicijative gospodina Damira Crlenog, do ove današnje promocije
odrađen je zaista veliki posao. Damir Crleni bio je prvi zlatni
kuhar Hrvatske, još davne 2004. godine, a iza njega je već više
sličnih knjiga, pa je bio red da svoje znanje i iskustvo upregne
i u mjestu iz kojeg je potekao. Hvala autoru i svima koji su na
bilo koji način pridonijeli njenom nastanku – rekao je načelnik
Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Bogato opremljena knjiga velikog formata kao nakladnik potpisuje
Varaždinska županija, a sunakladnik je Općina Sračinec. Osim
autora Damira Crlenog, suradnici na knjizi su Anđelko Levanić,
Marin Sambolek, Ivana Rakinić i Marija Kuzminski, a fotografsku
opremu knjige te grafičku pripremu potpisuje Ivica Jeremić.

– U našoj županiji radimo više projekata zaštite autohtonih
proizvoda i namirnica, a ja samo rođen u Sračincu. Ideja mi je
odavno bila da na neki način objedinim te dvije emocije, onu za
hranom i onu za svojim rodnim krajem. Prije više od godinu dana
krenuli smo od te ideje, da nešto napravimo za općinu Sračinec.
Okupili smo brojne kuhare i mještane ovog kraja i krenuli s
istraživanjem koja su to domaća, autohtona jela koja bismo u
knjizi mogli predstaviti. Bio je to svojevrstan put u davnu
prošlost, trebalo se sjetiti što smo to kao djeca jeli, što su
jeli naši stari i kako su ta jela pripremana. U isto vrijeme
krenuo je proces zaštite izvornosti Zdiganih krumpirovih štrukli
s koščicama od tikve, na čemu predano rade u Udruzi žena Preslica
Sračinec. Tako da je sve to objedinjeno u ovoj knjizi, koja će
vjerujem biti lijepa uspomena, ali i potaknuti na pripremanje
nekih od tradicijskih jela, u knjizi je naime i 16 recepata za
njih – naglasio je autor knjige Damir Crleni.

Prvi dio knjige sadrži spomenute recepte, a u drugom dijelu
predstavljeni su mnogobrojni kuhari s područja općine Sračinec.
Svaki od njih predstavljen je kratkom biografijom, svojim
najdražim jelom i receptom. Zanimljivo je i to da je knjiga
dvojezična, osim tekstova i recepata na hrvatskom, cijeli je
sadržaj preveden i na engleski jezik.

Među mnogobrojnim uzvanicima, na promociji knjige bili su župan
Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada
Varaždina Neven Bosilj te načelnici općina iz naše županije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije