MJESNI ODBORI SLOŽNI ‘Mnogi vozači kamiona ne poštuju zabranu prometovanja’

Nakon prometne nesreće koja se jučer dogodila u Optujskoj ulici u Varaždinu, u kojoj se kamion zabio u obiteljsku kuću te je samo pukom srećom izbjegnuta tragedija s ljudskim žrtvama, predstavnici varaždinskog 5. i 6. mjesnog odbora poslali su priopćenje u kojem upozoravaju na velike prometne probleme u tom dijelu grada.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Mnogi vozači kamiona ne poštuju zabranu prometovanja za kamione koja vrijedi za Optujsku, Trstenjakovu i Koprivničku ulicu. Znakovi zabrane su jasno istaknuti iz smjera Hrašćice prema Varaždinu prije i poslije raskršća s istočnom obilaznicom, a kroz Banficu u smjeru zapada znak se nalazi odmah iza semafora na raskršću Međimurske i Koprivničke ulice.

Nažalost, očito se mnogi vozači kamiona svjesno odlučuju na kršenje zabrane kako bi skratili svoj put, ne vodeći pritom računa da svojim tegljačima i kamionima ugrožavaju sigurnost građana i stvaraju veliku buku naročito u noćnim satima, dok vibracije koje kamioni stvaraju oštećuju kuće i zgrade u neposrednoj blizini prometnica.

Poznato je da je taj prometni pravac vrlo frekventan jer je najkraći put iz smjera Čakovca i Koprivnice prema zapadu. Velik broj osobnih i dostavnih vozila svakodnevno prolazi kroz jedan od najgušće naseljenih dijelova grada. Upravo se na tom potezu nalazi nekolicina pješačkih prijelaza na kojima često dolazi do naleta vozila na pješake zbog neprilagođene brzine. Treba naglasiti kako upravo te pješačke prijelaze koriste djeca i srednjoškolci na svom putu do škola.

Na sve to već smo nekoliko puta upozoravali nadležne u Gradu i PU Varaždinskoj. Smatramo da se može i mora puno više napraviti na kontroli i prevenciji kako bi se dodatno povećala prometna sigurnost u ovom dijelu grada. Tim više što preduvjeti postoje jer postoji zabrana prometovanja kamiona mase iznad 7,5 tona.

Bolje označavanje i osvjetljavanje pješačkih prijelaza, pojačana kontrola zabrane prometovanja za kamione naročito u noćnim satima, te kontrola brzine i postavljanje kamera za mjerenje brzine kao i ostale mjere prevencije zasigurno mogu značajno utjecati na to da se izbjegnu prometne nesreće i nezgode poput jučerašnje.

Zbog svega navedenog predlažemo zajednički sastanak nadležnih u Županijskom uredu za ceste i u Hrvatskim cestama, Gradu Varaždinu i PU Varaždinskoj s nama kao predstavnicima građana 5. i 6. mjesnog odbora kako bi se zajednički razmotrilo stanje na ovim prometnicama i pokrenule konkretne aktivnosti u svrhu poboljšanja sigurnosti svih sudionika u prometu u ovom dijelu grada’, stoji u priopćenju koje potpisuju Gordana Marsenić (SDP), predsjednica Vijeća 6. mjesnog odbora Banfica, i Miroslav Marković (SDP), predsjednik Vijeća 5. mjesnog odbora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije