U 2017. Opća bolnica Varaždin za rashlađivanje potrošila 60.000 kuna

I dok se s toplinskim valom, koji trenutno vlada Hrvatskom, teško nose svi koji nisu u klimatiziranim prostorijama, poseban problem visoke temperature predstavljaju za one koji u ovo vrijeme moraju boraviti u bolnici.

Kako bi stanje u varaždinskoj Općoj bolnici približio građanima, Nenad Kudelić, ravnatelj OB Varaždin, kroz priopćenje je iznio ključne informacije vezane za klimatiziranost prostora bolnice.

Priopćenje prenosimo u potpunosti.

‘Zadnjih nekoliko dana područje Varaždinske županije zahvaćeno je velikim vrućinama koje utječu i na odvijanje zdravstvenih djelatnosti Opće bolnice Varaždin odnosno na uvjete liječenja pacijenata kao i na uvjete rada zdravstvenih radnika.

Smatramo za važnim obavijestiti stanovnike Varaždinske županije i s područja koje gravitira Općoj bolnici Varaždin izvan naše Županije, da je Opća bolnica Varaždin poduzela sve mjere, a koje primjenjuju zdravstveni radnici, sukladno Protokolu o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Sve osjetljive skupine pacijenata, djeca, trudnice te ostali pacijenti ovisno o zahtjevima njihovog zdravstvenog stanja odnosno bolesti imaju mogućnost u Općoj bolnici Varaždin pristup rashlađenim prostorijama kako bi se smanjila izloženost vrućini.

U Općoj bolnici Varaždin klimatizirane su bolesničke sobe na odjelima ginekologije i opstetricije, urologije, pedijatrije, centralni operacijski blok i dio prostora sterilizacije, dijalize, anesteziologije i reanimatologije i intenzivnog liječenja odnosno sve bolesničke sobe za intenzivno liječenje pacijenata za čije zdravstveno stanje je nužan rashlađeni prostor u ovim vremenskim prilikama ( zgrada kirurgije, interne, ginekologije i neurologije ).

U bolesničkim sobama na odjelima hematologije, onkologije i kliničke imunologije te nefrologije, abdominalne kirurgije, dječje kirurgije kao i djelomično u Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik uz klimatizirane bolesničke sobe za kronične bolesnike na respiratoru, smanjuje se izloženost vrućini putem uređaja kojima se rashlađuju hodnici te tako i bolesničke sobe. Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ima klimatizirane bolesničke sobe za palijativnu skrb.

Rashlađeni su djelomično i određeni prostori poliklinika Službe za interne bolesti i hitni interni prijem, pedijatrije, ginekologije, urologije, hitni kirurški prijem i rtg, CT, neurologije, transfuziologije, medicinsko-biokemijskog laboratorija, dermatologije, nuklearne medicine, logopedije.

Prostori Opće bolnice Varaždin koji su u prioritetu te koji će se rješavati istovremeno uz obnovu zgrada u projektu energetske učinkovitosti su preostali prostori koji nisu klimatizirani u Službi za interne bolesti i Službi za kirurške bolesti , Odjel za neurologiju i Odjel za infektologiju, uvjetovano ostvarenim sredstvima.

Opća bolnica Varaždin odgovorno i u okviru svojih mogućnosti, ovih dana kada su zavladale velike vrućine brine o svojim pacijentima. Svakako je važno navesti da paviljonski tip Opće bolnice Varaždin otežava funkcionalnu povezanost svih službi i odjela te da postoji još uvijek značajni dio prostora u kojem se obavlja zdravstvena djelatnost, a da nije u cijelosti prilagođen mogućnosti reguliranja temperature u samom prostoru, a što se posebno odnosi na Odjel za neurologiju, infektologiju, psihijatriju te dijelove interne i kirurgije kao i određeni manji dio dijagnostičkih prostora.

Za usporedbu kako bi se jasnije uočila briga Opće bolnice Varaždin za adekvatne uvjete bolničkih pacijenata, kao i za zdravstvene radnike koji pružaju zdravstvenu zaštitu pacijentima, iznosimo podataka da je 2016. godine za nabavku uređaja za rashlađivanje prostora izdvojeno oko 30.000,00 kn i 80.000,00 kn za servisiranje i održavanje, a da je do sada u 2017. godini izdvojeno za nabavku oko 60.000,00 kn te za servisiranje i održavanje oko 100.000,00 kn. Naravno uz nabavljene uređaje zahvaljujući donacijama u 2016. godini su instalirani uređaji na dječjoj kirurgiji, a 2017. godine su donirani uređaji za dvije ordinacije na neurologiji, za desni hodnik III kata interne i jednu ordinaciju te za čekaonicu medicinsko-biokemijskog laboratorija’, stoji u priopćenju koje potpisuje Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije