POVIJESNI ŠTIKLECI

Sjećate li se ovog poligona? Otvoren je 1971. i na njemu su mnogi naučili voziti auto

Bio je veliki sudac Varaždinske županije...

1.8.1865. U Vinici je u 49. godini života umro svećenik Lavoslav Firholcer, pisac, propovjednik, veliki hrvatski rodoljub. Rođen je u Krapini, filozofiju i teologiju studirao je i diplomirao u Zagrebu, radio je kao propovjednik i kateheta u Varaždinu, godine 1850. imenovan je viničkim župnikom. Autor je dviju knjiga – «Čertice iz
poviestnice hervatske» i «Horvatsko-slavonska slovnica za početnike». Lavoslav Firholcer 11. rujna 1848. godine jašio na konju do Drave ispred vojske bana Jelačića, koja je krenula u rat s Mađarima, i udijelio vojnicima blagoslov.

1.8.1889. Umro je političar i književnik, povjesničar Ivan Kukuljević Sakcinski. Prvi je progovorio hrvatskim jezikom u Saboru Hrvatske i na njegov prijedlog uveden je hrvatski jezik kao službeni. Bio je veliki sudac Varaždinske županije, veliki župan zagrebački, predsjednik Matice Hrvatske. Utemeljitelj je moderne hrvatske historiografije i znanstvene bibliografije, autor drama, povijesnih studija. Ivan Kukuljević Sakcinski bio je član mnogih europskih znanstvenih akademija. Rodio se u Varaždinu 1816. godine.

1.8.1971. U Hinkovićevoj ulici u Varaždinu otvoren je moderni prometni poligon za poduku vožnje. Kandidati za vozače na poligonu su polagali vozačke ispite.

1.8.1972. Umro je Pero Pirker, političar. Bio je jedan od vođe Hrvatskog proljeća 1971. godine. Rodio se u varaždinu 1927. godine. Na zagrebačkom sveučilištu studirao je pravo. Bio je predsjednik skupštine grada Zagreba, blizak suradnik savke Dabčević – Kučar i Mike Tripala. Poslije Karađorđeva smijenjen je sa svih funkcija.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije