VŽ KALENDAR

Rakovi, žabe, puževi… Svašta se moglo naći na meniju Varaždinaca u 19. stoljeću

'Hrvatska kuharica ili pouka kako se gotove svakovrstna jela' imala je 674 recepata.

14.8.1397. Kralj Sigismund Luksemburški poveljom je darovao varaždinsku tvrđavu Hermanu Drugom Celjskom
koji ga je spasio da ne padne u tursko zarobljeništvo u bitci kod Nikopolja. Herman Drugi Celjski za usluge učinjene Luksemburgovcima dobio je i Međimurje, naslov slavonskog bana te titule grof celjski i zagorski, ban dalmatinski, hrvatski i slavonski. Moćna velikaška obitelj Celjski imala je varaždinski Stari grad u svojem posjedu do smrti Ulriha Celjskog 1463. godine kada kralj Matija Korvin starogradsku tvrđu Varaždin daruje Janu
Vitovcu.

~~~

Godine 1882. u Varaždinu je tiskana jedna od prvih hrvatskih kulinarskih knjiga – «Hrvatska kuharica ili pouka kako se gotove svakovrstna jela». U knjizi je objavljeno 674 recepata prikupljenih u Varaždinu, Hrvatskoj i na području Austro-Ugarske monarhije, mnoga od tih starih jela danas su nestala ili postala prava rijetkost. Tako su se u drugoj polovici 19. stoljeća na varaždinskom jelovniku redovno nalazili potočni rakovi, žabe, grlice, divlji golubovi, puževi, konjetina te jela od hajdine koja se uzgajala na kućanskim poljima. Nekoć su domaćice
pripremale raznovrsne domaće juhe: prežganu juhu, krušnu, juhu iz repe, ječmenu, vinsku, bažuljevu juhu, juhu od hajdinskih žganaca i druge. Pored recepata u «Hrvatskoj kuharici», tiskanoj u Štiflerovoj tiskari, nalaze se savjeti o držanju suđa, namirnica, izgledu kuhinje kao i upute mladim domaćicama.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije