POVIJESNI ŠTIKLECI

Godine 1898. u upotrebu je pušten željeznički most preko rijeke Drave

Varaždinci su prije koristili drveni most...

7.9.1924. U Varaždinu je rođen Ivo Strahonja, novinar. Bio je utemeljitelj i najpoznatiji autor radijskih putopisnih reportaža u Hrvatskoj. Svoje novinarske zapise objavio je u knjizi “Zagorska kronika”. Radio je u Radio Zagrebu. Ivo Strahonja je umro 1989. godine.

7.9.1919. U Žatecu u Češkoj rođen je Aleksandar Bergštajn, znanstvenik. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Varaždinu i u Zagrebu diplomirao na kemijskom odjelu Tehničkog fakulteta. Specijalizirao je na institutima u Njemačkoj i Švicarskoj, radio je u varaždinskom Higijenskom zavodu i u tvornici «Kalnik». Bio je profesor na Višoj ekonomskoj školi u Varaždinu i u dva mandata direktor škole, biran je zastupnika u Hrvatskom saboru. Objavio
je brojne znanstvene radove. Aleksandar Bergštajn umro je u Varaždinu 1998. godine.

7.9.1898. Na velikoj svečanosti predan je na upotrebu novosagrađeni željeznički most preko rijeke Drave kod Varaždina. Novac za gradnju mosta u iznosu 500.000 forinti osiguran je iz državnog proračuna.
Radove su izveli radnici budimpeštanske tvrtke Gartner i Zgmondi dok je inženjer Artur Kotski nadzirao gradnju. Do gradnje novog željezničkog mosta, pedeset se godina koristio drveni most koji je srušen poslije 7. rujna.

7.9.1874. Obavljen je popis kuća, gospodarskih zgrada i stoke u gradu Varaždinu. Utvrđeno je da u gradu ima 1054 kuće, uz njih 800 staja u kojima su Varaždinci držali 1508 grla stoke, uglavnom krava. Ispaša za stoku bila je na gradskom pašnjaku Vinokovčaku.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije