Druženje je nastavljeno do predvečerja, uz pečene kestene i dobru kapljicu.
Svojom trebitvom kuruze, ivanečko Društvo prijatelja narodnih
običaja Maska ponovno je produljilo dugogodišnji običaj
održavanja tradicionalnih jesenskih berbi kukuruza te time od
zaborava sačuvalo vrijedan dio starih običaja ivanečkoga kraja i
Hrvatskoga zagorja.
Domaćin ovogodišnje trebitve jučer je bila obitelj Maloić iz
Punikvi. Vrijedni domaćini Đurđa, Zvjezdana, Zvonko i Zdravko
pripremili su sve što treba za branje i trebitvu kuruze, ali i da
pogoste svoje težake.
Revna povorka berača krenula je na njivu u narodnim i radnim
nošnjama. Uz pjesmu, šalu i dobro raspoloženje, berba je dobro
napredovala. Kuruza se brala ručno te metala u koševe i košare.
Nakon branja, kukuruz su težaki dovezli na dvorište domaćina, a
potom je počela i trebitva. Očišćene klipove spretni su težaki
brzo pospremili u obližnji koružnjak.
Pravo veselje i smijeh do suza su, po običaju, nastali nakon
trebitve, u “jezdenju” u komušinama, kada su se berači i beračice
“pohvatali” pa su se kuruzno kožulinje i mustači našli pod
nošnjama i suknjama beračica. Time je zapravo uprizoren dio
nekadašnjih običaja, kada se, nakon trebitve u škednjima, utrnulo
svjetlo u petrolejkama, a što su mlade puce i dečki znali
iskoristiti za valjanje u komušinama.
– Okrepa za vrijedne radnike je spremna. Naše su članice
pripremile starinske slatke i slane specijalitete. Ima orehnjača,
zljevki, kolača od maka, klipića, dizanih i pečenih štruklji od
sira. A i roštilj je pri kraju, već diši cijelo dvorišče –
pohvalila je svoje članove predsjednica Maske Vlasta Friščić.
Druženje je nastavljeno do predvečerja, uz pečene kestene i dobru
kapljicu.
Tradicionalu trebitvu kuruze, kao manifestaciju kojom se od
zaborava čuvaju starinski običaji, i ove godine novčano podupire
Grad Ivanec.